Comunicació

Contra la “purga” a TVE

Periodistes, oposició i, fins i tot, premsa internacional carreguen contra els canvis que està fent Somoano als informatius, sobretot pel cessament de Pastor

Hi havia expectació pel que passaria amb Ana Pastor a TVE. Durant l'última campanya electoral espanyola, líders del PP ja van avisar que, quan guanyessin, Pastor aniria fora de la televisió pública. Van guanyar i la presentadora va continuar a Los desayunos. Ha aguantat uns vuit mesos. El que ha trigat el PP a poder canviar la cúpula de RTVE. És simptomàtic que un dels primers nomenaments de Leopoldo González Echenique com a president –el mateix dia que va prendre possessió– fos el del cap d'informatius de TVE, abans fins i tot que el de director de TVE, càrrec que estava vacant. Va triar Julio Somoano, provinent de Telemadrid, per substituir Fran Llorente. I, tal com acostuma a passar quan hi ha canvi de govern, Somoano ha anat per feina i ha renovat de dalt a baix tot l'equip d'informatius en poc més d'un mes. Així, divendres es van anunciar diversos nomenaments, com ara que s'ha endut el seu número dos de Telemadrid, José Gilgado, com a nou cap de continguts, i que Jenaro Castro, al seu dia mà dreta d'Urdaci, serà el nou responsable d'Informe semanal, substituint Alicia Gómez Montano, rellevada després de 16 anys.

La mesura més cridanera, però, continuava sent què passaria amb Ana Pastor, convertida en símbol del periodisme de TVE per les seves incisives entrevistes, sobretot per la seva famosa topada amb María Dolores de Cospedal, secretària general del PP.

Al comunicat de TVE de divendres es van obviar els cessaments tant de Pastor a Los desayunos com de Xabier Fortes a La noche en 24 horas. Van ser ells mateixos qui ho van anunciar a través de Twitter.

Fortes és personal de TVE i ara tornarà al centre de Galícia. Ahir, a El món a RAC1, va explicar que els nous responsables li havien dit que “no els agradava ni el perfil ni el format”. Pastor, en canvi, deixa TVE del tot. Quan va anunciar dissabte a Twitter el cessament, TVE va emetre un comunicat en què afirmava que li havien ofert un espai d'entrevistes a mitjanit i que l'havia rebutjat. Pastor, de nou a través de les xarxes socials, ho va negar: “Diguin el que diguin... sé que em fan cessar per fer periodisme,i no m'han ofert res concret”.

La notícia va córrer el cap de setmana com la pólvora a través de les xarxes socials. L'oposició, amb Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant –el PSOE va demanar ahir la compareixença d'Echenique al Congrés per explicar els canvis–, i noms destacats del sector, com ara Susanna Griso, Samantha Villar, Jordi Évole, Manu Carreño, Carme Chaparro, Mónica Carrillo, Florentino Fernández, Risto Mejide i també els recentment cessats de RNE Juan Ramón Lucas i Toni Garrido van donar suport a Pastor.

La polèmica fins i tot ha tingut ressò en la premsa internacional. El francès Libération va publicar un article titulat “Purga de Rajoy en la TV pública espanyola” i el britànic The guardian, “El govern espanyol, acusat de purgar a la televisió i la ràdio els (periodistes) crítics”.

El cessament de Pastor confirma que no és temps de rigor i independència; ni de subtileses
@JuanraLucas
periodista. cessat fa poc de rne
Ànim, ser cessat per aquesta tropa i en aquests temps és fins i tot un mèrit curricular
@carlosbardem
ACTOR
Ara fan cessar els professionals; es confirmen els nostres pitjors temors sobre la RTVE del PP
@_Rubalcaba_
SECRETARI GENERAL DEL PSOE
No m'agrada que canvi de govern impliqui canvi d'entrevistadors; tots som subjectius
@pedroj_ ramirez
DIRECTOR D'‘EL MUNDO'
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.