Bioglane descobreix com controlar el pes amb una molècula del fajol

La fagomina serviria per elaborar productes del sector alimentari funcional

La idea és que Fagopure es comercialitzi entre les empreses d'alimentació funcional, així que, de la mateixa manera que al supermercat actualment trobem habitualment productes amb Omega-3, per posar un exemple, en un futur no gaire llunyà també en trobem amb fagomina.

La molècula de la fagomina es troba en estat natural al fajol, que a Catalunya es conrea sobretot a la Garrotxa. Es va aïllar per primer cop l'any 1978, i se n'havia fet alguna descripció, però en general, segons explica Sergi Pumarola, fundador i director general de Bioglane, «no se n'havia fet gaire cas, ni s'havia aïllat en quantitat suficient». L'equip de Bioglane, que ha centrat la seva activitat en els carbohidrats i la dieta, va passar a treballar amb la molècula després que el 2007, investigadors del CSIC van començar-hi a treballar, i va negociar amb el Consejo la cessió exclusiva de la investigació a l'empresa. A partir de llavors, tres investigadors del CSIC es van incorporar a Bioglane, que de fet es va fundar a partir d'una patent conjunta.

Dieta més sana

Pumarola vol deixar clar que Fagopure no serà cap «dieta miracle» ni cap tipus de medicament, però està convençut que pot ser útil per a les persones amb sobrepès, o que senzillament vulguin una dieta menys rica en sucre. «Molts productes actualment es fan amb sucres refinats, que s'absorbeixen ràpidament però que ens deixen amb sensació de gana al cap de poca estona». Si en lloc de sucres refinats s'utilitza fagomina, s'aconseguiria un producte més sa, segons Pumarola, perquè evitaria l'acumulació de glucosa i deixaria el consumidor amb més sensació de sacietat. «Pensem que tant es podria aplicar en begudes com per fer galetes», explica el directiu de Bioglane. «La molècula de la fagomina ja es coneixia en àmbits restringits, però nosaltres som els primers que hem aconseguit el producte pur», va afegir.

El finançament, la part més complicada del projecte

Una de les inversions més importants a Bioglane va provenir de Caja Navarra, que l'any passat hi va destinar 330.000 euros. L'injecció de Caja Navarra es va articular a través d'un préstec participatiu des de la plataforma d'emprenedors Eurecan.

Abans, Bioglane ja havia aconseguit el suport de Genoma España, que va facilitar els diners per començar el projecte, i el 2008 es va presentar al Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) i es va aconseguir suport addicional.

Actualment, l'equip d'investigadors de Bioglane treballa també en la seguretat alimentària del producte, com un pas necessari abans de la seva aprovació. «És un producte natural i segur, però ho hem de demostrar també», diu Pumarola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.