El patrimoni protegit de Sabadell s'amplia

Entre les deu peces noves, hi ha el jaciment de Sant Pau, tres fàbriques, un refugi antiaeri i les passeres del riu

Dos anys després de l'aprovació definitiva del PEPPS, el catàleg, que consta de 373 elements arquitectònics i 66 d'arqueològics, s'incrementarà. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Carles Sánchez, va recordar que, «a diferència del pla anterior, l'actual té voluntat de ser un document obert», que es pot ampliar alhora que es modifiquen els graus de protecció de les peces del catàleg.

La incorporació més destacada és la del jaciment arqueològic de Sant Pau de Riu-sec, on han aparegut restes datades entre el període romà i l'edat mitjana. El comissionat de Patrimoni, Isaac Álvarez, va explicar que la protecció comprendrà una àrea de 100 metres al voltant de l'antiga església, com a reserva arqueològica. A banda, proposaran que tot l'àmbit –de 6.000 m²– sigui declarat bé cultural d'interès local.

El refugi del Pau Vila

L'altra peça d'interès arqueològic, tot i que contemporània, serà el refugi antiaeri de la Guerra Civil documentat sota l'actual institut Pau Vila, a Gràcia. Encara no se'n coneixen prou bé les característiques, però s'ha datat a l'entorn del 1938. L'objectiu, va apuntar el comissionat, és que les obres de reforma de l'edifici permetin accedir-hi per fer una avaluació de l'interès patrimonial.

A la llista d'elements arquitectònics característics del període industrial caldrà sumar-hi tres ítems més. Un dels més espectaculars –tot i que desconegut per la majoria de ciutadans perquè es tracta d'una propietat privada– és una nau construïda pel mestre d'obres Josep Lacueva entre els carrers del Sol i Sant Pau el 1872, amb una coberta inusual. A banda, s'hi han inclòs la nau de l'industrial Miquel Dalmases –aixecada en la dècada del 1920 al carrer Illa amb un projecte de l'arquitecte local Josep Renom– i un altre conjunt industrial, l'antiga fàbrica Baygual Llonch, de Can Feu.

Aquest darrer immoble, que també és propietat privada, comprèn diverses naus que ocupen part de l'illa amb façanes als carrers Jacquard, Caresmar i Germans Farguell. Una de les aspiracions dels veïns del barri és que algun dia pugui ser seu d'algun equipament.

Com a béns arquitectònics, també es preserven una xemeneia, dues cases i les passeres del Ripoll de la dècada del 1960, pel seu interès com a obres d'enginyeria per resistir futures riuades i que ja formen part del paisatge fluvial.

Una alzina singular

Per cloure la llista, l'Ajuntament ha decidit protegir una alzina singular situada en un pati del carrer Sant Pau. Té uns 8 metres d'alçària i és visible des del carrer.

Refugi antiaeri sota l'IES Pau Vila
Jaciment de Sant Pau de Riu-sec
Alzina en un pati d'illa al carrer Sant Pau, 101
Passeres del Ripoll
Nau del mestre Josep Lacueva, que va del carrer Sol a Sant Pau
Xemeneia de Mainou i Cia., al costat del campus de la UAB
Casa de Manich (al carrer Blasco de Garay, 58)
Fàbrica Miquel Dalmases (carrer Illa, 13)
Casa del capellà del santuari de la Salut
Fàbrica Baygual Llonch (carrer Jacquard, 46)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.