Mirador de Gresolet
Al peu del Pedraforca
Des del campanar de l'església de Sant Martí, al centre històric de Saldes, es veu el cim del Pedraforca (2.497 metres), potser la més sorprenent de les muntanyes catalanes, la muntanya màgica. En deixar el poble en direcció a Gósol, a un quilòmetre surt un desviament que en tres quilòmetres més et porta a l'impressionant mirador del Gresolet, conegut també com el mirador del Pedraforca. Des d'allà, se'ns obre una impressionant vista no apta per a les persones que tenen vertigen: tota la vall del Gresolet, precipici avall, el santuari del Gresolet, el cim de la serra del Cadí, la serra Pedregosa i... el Pedraforca, la muntanya de les dues puntes que, amb els dos braços alçant-se cap al cel, ho presideix tot.
El mirador de Gresolet, a la falda de la muntanya, està format per unes plataformes construïdes al penya-segat sobre la vall de Gresolet. Des d'aquí surt el camí que puja al refugi Lluís Estasèn, i des d'aquí comencen gairebé totes les ascensions al cim del Pedraforca. A més de les fabuloses vistes que regala, el mirador és una zona molt concorreguda pels escaladors i excursionistes. La vall s'obre amb impressionants boscos de faig, avet, pi roig i pi negre, cosa que la fa molt atractiva per als amants de la botànica.
El massís del Pedraforca va ser declarat paratge natural d'interès nacional l'any 1982, per conservar-ne la vegetació i la singular bellesa, i garantir-hi la restauració de les mines de carbó. Aquest massís és una de les zones naturals més característiques de Catalunya, amb una gran riquesa biològica i geològica.
Com arribar-hi
Per la C-16 en direcció al túnel del Cadí, abans d'arribar a Guardiola de Berguedà, agafeu un trencant a mà esquerra en direcció a Saldes, B-400. Passat Saldes –aproximadament a 1 km– trobareu un trencant a mà dreta que porta per una carretera asfaltada al mirador.
Des del mirador es pot accedir a peu (uns 20 minuts) al refugi Lluís Estasèn, situat a 1.640 metres d'altitud, al peu de la cara nord del massís del Pedraforca.
El refugi
Té una capacitat de 87 places i a l'estiu és obert cada dia; la resta de l'any, només els caps de setmana.
Mes informació
Telèfon 608 315 312 i a la webwww.feec.org/Informacio Gral/Refugis/llistarefu.php?zona=1
El cim més alt de Barcelona en cinc hores
No és apte per a novells o excursionistes poc entrenats, però des del mirador es pot arribar al cim més alt de les comarques barcelonines (2.604 m) en unes cinc hores. Agafem la pista forestal (PR C-124) en direcció al Collell fins al coll de les Bassotes. En aquest punt la deixem i n'agafem una altra, poc marcada i que continua sent el PR C-124. De mica en mica esdevé un sender. Hem de seguir les marques blanques i grogues en direcció a la serra Pedregosa. Una hora més tard arribem als 2.400 m d'alçada, i a la Comabona (2.547 m), en 45 minuts més. A partir d'aquest cim, hem de seguir les fites de pedra d'un camí poc marcat, el qual ens permet caminar amb dues valls als costats.
En mitja hora som al Pas dels Gosolans (a la dreta, un camí porta al refugi de Prat d'Aguiló, a 30 minuts). Nosaltres seguim el camí 150.1, passem per la Punta Aguda (2.458 m), Pas de la Roca Plana i el pic del Cabirol (2.443 m). De mica en mica, el camí s'enfila fins al Pas del Cabirol i el Costa Cabirolera (2.604 m). Tenim al davant un magnífic mirador del Pirineu.