opinió

Els èxits i fracassos de la TDT

Un cop finalitzada l'apagada analògica, i ja en plena era digital, toca repassar el que ha suposat tot aquest embolic de la televisió digital terrestre (TDT) i reflexionar sobre si les coses s'han fet bé. El projecte d'implantació de la TDT a Catalunya i a Espanya ha sumat encerts i errors, moments d'ordre i etapes de caos, fins arribar a un extrem que era inevitable: l'apagada analògica ha multiplicat la feina de les empreses instal·ladores, fins al punt que alguns dels seus clients no han tingut més remei que passar uns dies sense televisió fins que s'ha anat enllestint tota la feina acumulada.

D'entrada, però, cal reconèixer que al nostre país la implantació de la TDT s'ha dut a terme en un període relativament curt, en menys temps que en d'altres països més avançats com França, Itàlia o el Regne Unit. A Catalunya, a més, la cobertura dels senyals locals, nacionals i estatals és una de les més àmplies del món, gràcies al ràpid desplegament de repetidors. En aquests pocs anys de traspàs d'un model a l'altre, la majoria de llars han incorporat un televisor amb TDT o un sintonitzador digital i, gràcies a això, ja podem dir que la pràctica totalitat de la població ja gaudeix de la televisió digital.

Però no tot poden ser elogis. Per una banda, cal criticar que s'havia promès que la TDT ens faria entrar de ple al món de l'alta definició (HD) i de la interactivitat. Res més lluny de la veritat: s'han venut ben pocs descodificadors de TDT interactius, i pel que fa a l'alta definició, la majoria d'aparells no la incorporen. El dia que els canals emetin en HD qui vulgui la millor qualitat d'imatge haurà canviar d'aparell o de televisor.

A més, amb vista a pal·liar els problemes i les presses d'última hora, hauria estat interessant que les administracions haguessin impulsat un pla Renove d'antenes i descodificadors, un element que hauria constituït una forma de revitalitzar el consum i de crear llocs de feina, i hauria contribuït a revitalitzar el sector de les instal·lacions com ho ha fet la creació de la figura de l'agent TDT. En aquest sentit, s'ha de recordar que només les empreses instal·ladores de telecomunicacions registrades per la Generalitat tenen la competència i l'autorització per realitzar les actuacions que la instal·lació de l'edifici requereix. Entre aquestes, les que disposen del distintiu Agent TDT acrediten que han adquirit uns determinats compromisos amb l'administració: una bona comunicació amb el ciutadà, estar adherides a la Junta Arbitral de Consum i un plus de garantia en el serveis que presten.

Els consumidors han d'estar alerta a les pràctiques intrusistes d'empreses que es fan passar per instal·ladores acreditades, per aprofitar el moment d'alta demanda d'adaptacions d'antenes. Recórrer a un professional degudament autoritzat amb els coneixements tècnics pertinents suposa un èxit a l'hora de començar a gaudir de la TDT.

(*) President del Gremi d'Instal·ladors de Girona

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.