Vila-seca mostra la millor música emergent

Un total de 47 músics i grups actuaran en l'11a Fira de Música al Carrer, que tindrà lloc del 7 al 9 de maig

La Fira de la Música al Carrer (FiM), que convoca el Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, espera la visita de 30.000 persones entre públic professional i espectadors. «És la capacitat màxima que podem assumir si volem atendre'ls amb qualitat», va explicar ahir el director del certamen, Víctor Cucurull. La presentació oficial de la FiM tindrà lloc aquest dissabte a la Sala Zero de Tarragona (21.00) amb un concert de Mazoni i Espaldamaceta, i s'inaugurarà el 7 de maig a l'Auditori Josep Carreras amb l'actuació jazzística de Raynald Colom Quartet.

Serà el punt de sortida de tres dies intensos de música a Vila-seca, durant els quals s'oferiran al públic novetats remarcables, segons el director artístic de la fira, Kike Bela. Una de les novetats són els projectes liderats per dones amb propostes com la de Maria Coma, que s'adscriu en el que es pot denominar pop d'autor íntim. També s'hi inclou el pop d'autor de Maria Rodés (cantant d'Oníric) i de la cantautora gaditana Marina Gallardo, el retro rock amb ecos dels setanta de Bikimel (que ha estat descrita com la Sheryl Crow o la Janis Joplin catalanes), la cançó d'autor dolça de Paula Sendim, la fanfàrria pop indescriptible de Giulia y los Tellarini o les músiques mediterrànies de Mirna.

La fira presenta, d'altra banda, una secció de nova cançó postmoderna, amb propostes que deriven de la iniciativa d'un compositor líder principal, i entre les quals hi ha projectes originals i desenfadats com el de Joan Colomo (guitarrista de The Unfinished Simpathy) i el de L'Abdominable Gallina Nauseabunda, un projecte que lidera Pep Rius, membre també de Raydibaum i la Companyia Elèctrica Dharma. També s'adscriuen en aquesta secció propostes de més trajectòria com la de Sanjosex, que presentarà a la FiM les cançons del seu últim disc, Al marge d'un camí.

En el capítol de les músiques del món i les noves fusions, destaca la presència a la fira de Baião Brasil i la seves àmplies visions de les diverses músiques tradicionals de Brasil; Moya Kalongo, potent revisió actual de l'afrobeat amb músics africans i músics catalans, i l'espectacle de Balkatalan Experience, que aplega ball, músiques de l'est i dels Balcans, electrònica i videoprojeccions.

La fira ha programat també espectacles de música festiva i de nous ritmes que, des de diverses perspectives, mostraran els ritmes de ball més actuals. En aquesta secció hi ha grups tan dispars com el projecte d'At Versaris+Asstrio, grup de jazz rock que presenta l'espectacle Per principis elegants; el desenfrenat soul i funk de Cardova, banda formada per membres de Los Fulanos i La Fundación Tony Manero, i les diverses visions de la rumba actual fresca i canalla que ofereixen Los Barrankillos i Los Impagaos.

Una secció novetat d'enguany serà l'especialitzada underground-rock alternatiu, o es presentaran alguns dels grups capdavanters de rock transgressor, investigació o el punk modern de Catalunya. És el cas, per exemple, del rock progressiu, pesat i investigador dels Cuzo, (format per exmembres de 12 Twelve); el projecte polièdric de jazz, punk i recerca sonora del duet vallesà Za!; o el dance rock treballat dels barcelonins The Last 3 Lines.

Bona collita valenciana

La fira no ha oblidat enguany una de les seccions que s'ha anat consolidant cada vegada amb més força en les darreres edicions: la secció de pop d'autor català. El públic hi podrà tastar la música d'Ix!, que acaba de publicar el seu segon treball discogràfic, L'ingenu és lliure; la proposta de pop original, fresc i irreverent de The Seihos (del qual forma part el baixista de Manel, Martí Maymó); els barceloninsMine!; o el projecte de folk-pop dels tarragonins Lecirke.

Finalment, l'organització de la fira va destacar de manera especial les formacions provinents del País Valencià, com Arthur Caravan o Compartir Dóna Gustet, que mostraran les seves dots gastronòmiques al mateix temps que les musicals, o la suggeridora i agradable proposta de músiques del mediterrani d'Afluències (nou projecte que aplega dos grups consolidats del País Valencià de música tradicional com són Aljub i Krama). Totes aquestes formacions són «una meravellosa mostra de l'excitant moment creatiu que està vivint en aquest moment la música valenciana», segons el director artístic de la FiM.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.