Mataró deixarà fer hotels rurals i restaurants a 37 masies a canvi de respectar-hi l'entorn i l'arquitectura

El nou catàleg també permetrà als propietaris construir més dins de les finques

L'actual propietari de Can Carandini, una de les cases incloses en aquest nou catàleg, Francisco Hervás, explica que fa nou anys que va comprar la finca amb l'objectiu de transformar l'espai i fer-hi un restaurant per a casaments. Però es va trobar que la normativa vigent no permetia res més que fer-ne un ús residencial, tot i que la casa ni tan sols estava catalogada pel patrimoni arquitectònic. Hervás, com molts altres amos, esperava amb certa expectativa aquest catàleg de masies i de cases rurals. «Ara podrem fer el menjador que teníem pensat i habilitar l'interior de la casa per als serveis de restauració», assenyala.

Les edificacions catalogades es troben als veïnats de Mata, de Valldeix, de Cirera i a les Cinc Sènies. Amb la inclusió d'aquesta nova normativa, es vol diferenciar aquestes cases i potenciar-les respecte a d'altres també situades en sòl no urbanitzable, possibilitant més usos dels permesos actualment, ja que ara només es podien destinar a habitatge. De cadascuna de les masies s'ha confeccionat una fitxa que les documenta gràficament i en què, entre altres dades, s'informa de l'estat actual, però també de les possibilitats d'ampliació i dels usos que es poden admetre. Així, entre les noves activitats figura l'ús hoteler, el de restaurant i el de turisme rural, però n'hi ha dues que també permeten situar-hi serveis vinculats al mar.

Els propietaris, a banda de rehabilitar-les, també podran fer-hi ampliacions de 50 m² i en alguns casos de fins a 300 m². Els únics límits que es posen, segons el regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), són «la integració paisatgística» i que cap nova construcció tapi les vistes, però també el respecte a l'arquitectura original dels edificis. Bassas, a més, defensa que, amb l'objectiu de reordenar els usos, es pretén que aquestes cases «subsisteixin» i que no acabin abandonades, i de retruc s'aconsegueix una gestió òptima de l'espai no urbanitzable. «En un moment de crisi, diversificar l'activitat econòmica i fer-ho amb criteris sostenibles és bo», va afegir-hi.

Per exemplificar el que significa l'aprovació del catàleg, ahir es va fer una visita a diverses cases. La ruta va començar per Can Vilardell, un edifici del segle XVI, tot i que també té elements romànics, amb un dels interiors més ben conservats. Tot i que els amos no tenen plans de futur, la nova normativa permetria fer-hi una ampliació de fins a 100 m² o dividir la casa en quatre habitatges. Els que sí que esperaven aquesta modificació fa temps són els propietaris de Can Diviu, que tenen les obres parades per adequar-hi un centre geriàtric, una activitat que fins ara no era compatible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.