Capafonts no té cobertura de mòbil perquè cap operadora hi vol donar servei

A Riudecanyes, el problema el té una urbanització on ni tan sols volen posar telefonia fixa

«A Capafonts som ciutadans de segona?», es preguntava l'alcalde d'aquest municipi del Baix Camp situat a les muntanyes de Prades, Anton Marca. I és que aquest poble de 136 habitants, i 450 a l'estiu i per Setmana Santa, no té cobertura de telefonia mòbil. «Fa més de tres anys que batallem per tenir les dues antenes necessàries perquè les operadores puguin cobrir amb el seu servei el nostre municipi. Fa un any, Telefònica ens va assegurar que hi estava interessada, però en aquell moment encara no teníem les infraestructures. Ara que sí que les tenim, l'empresa ens diu que no pot per la crisi econòmica.» La falta de comunicació per mòbil és un problema perquè Capafonts és un dels municipis que han apostat per incentivar el turisme rural. La propietària de l'Hotel Davall Plaça de Capafonts, de quatre estrelles, assegurava que sense aquesta cobertura els clients se senten intranquils i insegurs.

A banda d'aquest problema, la línia d'internet al municipi arriba de manera intermitent i amb poca capacitat –entre 500 i 600 kilobytes–. De fet, tant a l'Ajuntament com a l'hotel s'han hagut de muntar una infraestructura via satèl·lit per poder tenir internet, fet que fa que la seva factura sigui 100 euros aproximadament més cara que amb el model convencional, i que la instal·lació d'aquesta infraestructura els hagi costat prop de 9.000 euros. «Nosaltres necessitem estar connectats a internet per les reserves de l'hotel i també per oferir el servei als nostres clients», explicava la propietària de l'establiment turístic, Mercè López. En el cas de l'Ajuntament, el problema encara és més greu. «No podem oferir l'administració en línia perquè els nostres ciutadans tenen un servei pèssim en internet. Els metges del consultori mèdic no poden consultar la història dels pacients que visiten, ni es podrà implantar la recepta electrònica», denunciava el batlle.

Per aquest motiu, el grup de CiU presentarà al Parlament una proposta de resolució perquè el govern de la Generalitat faci el necessari perquè alguna operadora mòbil s'instal·li al poble i també perquè es millori l'accés a la xarxa. De fet, aquest dijous el diputat convergent Carles Pellicer va explicar el problema al conseller de Governació, Jordi Ausàs.

Montclar, incomunicat

F.BERMÚDEZ

A la urbanització Montclar de Riudecanyes es viu una situació similar. En aquest cas la companyia telefònica ha fet servir el mateix argument però aquí ni tan sols ha estès la seva xarxa fixa. No és rendible per la poca gent que hi ha i per la seva particular situació física, ja que està situada a l'obaga d'una muntanya. Aquí, des de fa quasi vuit anys algunes de les 80 parcel·les, que agrupen unes 150 persones, no tenen servei de telefonia fixa. En total afecta unes quinze famílies. No només tenen dificultats per contractar la telefonia fixa, i per tant per connectar-se a la xarxa, sinó que també tenen dificultats amb el senyal de televisió, i alguns veïns necessiten una antena parabòlica per veure-la. Aquest fet s'agreuja, en alguns punts, per la falta de cobertura de telefonia mòbil. En vista d'aquest problema l'Ajuntament de Riudecanyes ha demanat explicacions a la companyia Telefònica al·legant que la telefonia és un servei social bàsic. Segons Josep Maria Tost, alcalde de Riudecanyes, una companyia que obté tants beneficis no entenen «com es pot excusar en la baixa rendibilitat per no dotar tot el municipi de línia telefònica». Des de fa vuit anys, no s'amplia la central telefònica del poble; per tant, per donar-se d'alta del telèfon primer algun client del mateix poble s'ha de donar de baixa. En aquesta situació, hi ha veïns que ja fa cinc anys que no disposen de línia fixa. L'ADSL tampoc no hi arriba. Un dels veïns afectats, Robert Marcuson, comentava: «Tardo onze minuts per obrir un correu electrònic i dues hores per baixar un arxiu.» Fa cinc anys que va demanar el servei de telefonia fixa, però la companyia no està disposada a instal·lar les torres de telefonia pels veïns afectats, ja que assegura que no li surt rendible econòmicament. Marcuson també es queixa del tracte rebut per part de la companyia. «Si t'anul·len la petició de línia, no t'avisen. El servei i el tracte al client és nefast», argumentava. Una de les solucions que ha proposat Telefónica és el track, un sistema que funciona per ràdio, especial per a masies disperses i allunyades del nucli urbà. Segons l'alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, aquest sistema és «poc pràctic i excessivament car».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.