«A la sala d'operacions ho vaig perdre tot»
El cap del servei d'anestesiologia i reanimació de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Jaume Canet, va ser l'encarregat de fer la lliçó de benvinguda als residents de Reus, a qui va explicar com han evolucionat les tècniques de l'anestèsia, un descobriment fonamental per a la millora de la cirurgia, però que, «tot i eliminar el dolor, no elimina el patiment».
Reflexionava així sobre el fet que l'activitat mèdica busca el benestar de les persones, però també pot afectar-les negativament. I va citar l'escriptor Miguel Delibes, que, després de ser operat d'un càncer de còlon als 77 anys, va dir: «A la sala d'operacions ho vaig perdre tot: hi va entrar un home intel·ligent i en va sortir un talòs.» No va poder tornar a crear personatges i donar continuïtat al procés creatiu d'una novel·la. Però no ha estat el primer ni l'últim a qui una intervenció quirúrgica va deixar amb les facultats reduïdes, ja que, segons un estudi internacional en el qual va participar el mateix Canet, «més d'un 10% de les persones que tenen més de seixanta anys tenen una disfunció cognitiva a llarg termini en el postoperatori».
«Les actuacions mèdiques no són innòcues», resumia de la intervenció anterior el director general de Sagessa, l'empresa que gestiona l'hospital de Reus, Lluís Nualart. És metge, pneumòleg, però ja fa anys que es dedica a la gestió hospitalària i així ho va dir sense gaires pal·liatius: va recomanar als residents i metges que havien acudit a la conferència del doctor Canet que, a més de valorar bé l'exploració o el tractament que cal fer als pacients, cal que «això s'aconsegueixi amb els mínims recursos necessaris».
Alhora, també va instar-los a presentar-se a la convocatòria d'ajuts per a la contractació de personal de recerca.