cultura

Curt.doc de Vidreres proposa una volta al món a través del documental de creació

La secció oficial a concurs se celebrarà el 18 i 19 de juny

Ja des de la seva primera edició, el Festival Internacional de Curtmetratges de Vidreres Curt.doc, va irrompre en el prolífic panorama de mostres de cinema amb la voluntat de convertir-se en un referent. I la veritat és que en tan sols tres edicions ha aconseguit consolidar-se com a punt de trobada per descobrir algunes de les creacions més destacades en format curtmetratge dels documentalistes més punters en l'àmbit internacional. I no només això, el festival continua sent únic a Catalunya i a l'Estat pel que fa a aquest gènere i format: el curt documental.

I com en cada edició, el Curt.doc 2010 ha buscat un nou leitmotiv per aprofundir en aquest discurs amb el qual debat sobre quins són els límits entre aquest gènere i la ficció, i que enguany no és cap altre que la creació i la creativitat. Els 21 curtmetratges que es presenten a la secció oficial a competició –provinents de 15 països diferents– representen amb la seva heterogeneïtat aquest caràcter avantguardista del nou documentalista que es destil·la actualment, creacions que van des del videoart al collage, passant pel fals documental a l'animació.

Dels treballs que es podran veure –repartits en dues grans sessions– els pròxims 18 i 19 de juny al Teatre Casino La Unió de Vidreres (21.30 h, entrada lliure), destaca la presència de documentals presentats en festivals referencials com els de Berlín i l'IDFA d'Amsterdam (Wagah i Slaves), provinents de Polònia (un país que sempre aporta un plus de qualitat) i –a diferència de l'anterior edició– molt material de Catalunya. Entre aquests, s'hi troba Water in boat, realitzat pel vidrerenc David Gutiérrez.

El jurat
En aquesta edició, el productor audiovisual i professor de producció a la Universitat Pompeu Fabra Paco Poch exerceix com a president d'un jurat, que es completa amb la presència d'Elisabet Cabeza (periodista, professora i cineasta), Imma Merino (professora i crítica de cinema) i Jordi Teis (president d'Olot.doc).

Off Festival

Pel que fa a les activitats paral·leles, emmarcades a l'Off Festival, destaquen les retrospectives de treballs de Tomàs Mallol i Joaquim Puigvert (que rebran els premis Nanook a una trajectòria) i la projecció de Màscares, film documental d'Esteve Riambau i Elisabet Cabeza.

SECCIÓ OFICIAL

Water in boat. David Gutiérrez (17')
L'instinct de conservation. Pauline Horovitz (3')
Flightless birds. Michas Dawidowicz (19')
Límites: 1a persona. León Siminiani (7')
He. Helium. Guiussepe Schenttino (8')
A film from my parish-6farms. Tony Donoghue (7')
Balthasar. Joanot Cortés (3')
Le dernier voyage de Maryse Lucas. D. Ledoux i A. de Lavilleón (25')
Sarah Ann. Pim Zwier (9')
Unearthing the pen. Carol Salter (13')
Wagah. Supriyo Sen (13')
Con Sandra. Raül Cuevas (18')
Six weeks. Marcis Janos (18')
Quiero ver. Adele Horne (6')
Take a look. Adam Palenta (4')
Slaves: an animated documentary. David Aronowitsch i Hanna Heilborn (15')
NYC SYNC. Albert Alcoz (3')
Between dreams. Iris Olson (10')
Steel homes. Eva Weber (10')
Glass trapp. Pawel Ferdek (15')
Dirty Martini. Iban del Campo (22')
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia