Salut

El codi d'infarts s'ha activat 115 vegades

El Trueta de Girona és l'hospital que atén els pacients de la demarcació que tenen un atac de cor

L'activació del codi d'infart està pensat per aquells pacients que fan un infart amb una oclusió total de l'artèria, que representen el 40% de tots els infarts. El cap del servei de cardiologia i unitat coronària del Trueta, el doctor Rafel Masià, explica que com a primera mesura d'urgència, i sempre que no es disposi de dues hores des del diagnòstic fins al trasllat de l'afectat a l'hospital, els equips mèdics del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), poden optar per una trombòlisi, un tractament farmacològic per desobstruir l'artèria. Si es disposa de dues hores per fer el trasllat, aleshores s'opta per una angioplàstia, que consisteix en desobstruir l'artèria mitjançant un cateterisme. En el diagnòstic, el metge del SEM hi té un paper clau, ja que ell és qui pren la decisió d'activar o no el codi d'infart a través d'una avaluació clínica i un electrocardiograma. En aquest sentit, els codis d'infarts que s'han activat a la regió sanitària han estat encertats en un 90% dels casos.

Masià dóna algunes dades reveladores: abans d'implantar el codi d'infart es tractava un 65% dels pacients que necessitaven la desobstrucció de l'artèria o reperfusió coronària i ara s'arriba al 80%.

De tots els pacients gironins per als quals s'ha activat el codi d'infart, 21 van ser derivats a la Vall d'Hebron de Barcelona. La unitat d'hemodinàmica del Trueta, que és on es duen a terme les angioplàsties, està obert els dies laborables des de les 8 del matí a les 3 de la tarda i dues tardes a la setmana. Masià va indicar que, a partir d'ara, la voluntat serà ampliar el servei.

Un 10% dels morts

A Catalunya, l'infart suposa el 10% de la mortalitat global i des del gener d'aquest any fins al març s'han activat 724 codis d'infarts. Arran de la posada en marxa del codi infart, Catalunya es va dividir en deu sectors, cadascun dels quals té un hospital amb capacitat per fer una angioplàstia. A més del Trueta, els hospitals receptors d'aquests pacients són l'Arnau de Vilanova de Lleida, el Joan XXIII de Tarragona, Mútua de Terrassa, Germans Trias de Badalona, Bellvitge, Vall d'Hebron, Sant Pau, Hospital del Mar i Clínic de Barcelona. Aquesta divisió té com a objectiu garantir que tots els pacients que ho requereixen rebin un tractament específic en el temps adequat i aprofitar els recursos al màxim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]