cultura

Mor l'artista i pintor Josep Sala i Llorens, primer fill adoptiu de la vila d'Altafulla

Josep Sala Llorens, que va ser un dels precursors del disseny gràfic i comercial a l'Estat espanyol, va morir a la matinada de dijous a divendres amb 82 anys. Sala va ser el primer veí d'Altafulla nomenat fill adoptiu de la vila. El Centre d'Estudis d'Altafulla li va dedicar una exposició monogràfica el 2002 amb el títol Josep Sala, els dibuixos dels sopars. L'artista va col·laborar en l'elaboració de molts cartells d'activitats festives i culturals d'Altafulla com a membre del Cercle Artístic. Fonxo Blanch, regidor de Cultura, expressava ahir el seu condol als familiars i amics més pròxims en nom de l'Ajuntament i la vila d'Altafulla. Blanch va destacar la seva vinculació «molt estreta» amb les manifestacions culturals del municipi.

Abans de començar el ple municipal d'ahir a la tarda, l'Ajuntament va guardar un minut de silenci per la mort de l'artista i pintor altafullenc.

Josep Sala Llorens va néixer a Barcelona el 1928. Vivia a Altafulla des de feia més de tres dècades, on tenia casa a l'entorn de la vil·la romana dels Munts. Va cursar estudis tècnics a l'Escola Industrial i a la Llotja de Barcelona. Inicialment es va dedicar al disseny publicitari, un àmbit en el qual va obtenir nombrosos premis. L'any 1960 va crear l'anyell de la marca Norit, un dels dos exemples del disseny gràfic i comercial, juntament amb el cèlebre toro d'Osborne, que va generar més impacte sobre la societat en la història del grafisme. De fet, va ser un dels precursors del disseny gràfic a l'Estat. Va dur a terme la seva primera exposició el 1950, a la galeria El Jardí (Barcelona). A partir de l'any 1975 es va dedicar plenament a la pintura i va exposar, entre moltes altres ciutats, a la galeria Sokoa (Madrid), a Palamós (Baix Empordà), Bilbao, a Sitges (Garraf), a Alcoi, a València, a la Sala Rusiñol (Sant Cugat del Vallès) i a Reus. També va participar en nombroses exposicions internacionals com ara a The Bacardi Art Gallery de Miami, el Japó, França, Brussel·les i Lisboa.

El 1997 va formar part d'una exposició itinerant de la Pinacoteca Municipal Llegat Francesc Galí. L'any 1993 va participar en una l'exposició itinerant organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el 2000, a l'exposició itinerant en Homenatge per Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia