Política

Tarragona, Rubí i Gavà, la cinquena onada el 17-O

Els tres municipis, que sumen 250.000 habitants, s'uneixen per liderar la inesperada consulta sobiranista a la tardor

Es crea una permanent per mantenir actives les comissions locals

Hi haurà cinquena onada. De manera una mica inesperada, espontàniament, Tarragona, Rubí i Gavà s'han posat d'acord per liderar una nova tongada de consultes sobiranistes el 17 d'octubre. Les tres poblacions, que sumen més de 250.000 habitants, amb 140.000 de la capital del Tarragonès, havien mostrat interès en el referèndum no oficial, però no s'acabava de concretar. Tarragona havia arribat tard al 20-J i Rubí i Gavà tenien alguns dubtes, fins que han decidit fer un pas endavant en bloc i ahir es va fer públic al consell plenari de la coordinadora.

Els impulsors de la consulta sobre la independència confien que el 17-O passi com a les onades del 20-J, 25-A, 28-F i 13-D, en què el nombre de municipis es va multiplicar ràpidament. Són encara més de 400 els pobles i ciutats de Catalunya que encara no han votat. Blanes és una de les poblacions que s'hi podria apuntar. Terrassa fa setmanes que també està mirant la viabilitat de presentar-s'hi.

Si no ho fessin el 17-O, encara tindrien l'opció de la que es perfila com la sisena i última onada el 10 d'abril del 2011, amb Barcelona de gran cap de cartell. Badalona ja ha anunciat que la seva intenció és fer-ho aquell 10-A. A part, el 18 de juliol la farà Puigcerdà, coincidint amb les festes del Roser de la localitat de la Cerdanya.

Globalment, quan ja fa deu mesos que es va posar en marxa el moviment amb la votació a Arenys de Munt, la consulta popular suma 578.000 vots, amb un 92,8% de sís i un 4% de nos, i una participació fregant el 20%.

D'altra banda, el consell plenari de la coordinadora ha activat una permanent perquè vetlli per la continuïtat activa de les comissions locals més enllà de les consultes.

LA XIFRA

510
municipis
han estat consultats des del 13 de setembre a Arenys. L'electorat frega els 3 milions de persones.

LA DATA

11.9.2010
Manifestació unitària
i massiva per la Diada de Catalunya. És la crida que fa la coordinadora a les plataformes.

Una boda i la votació als Alamús

Els Alamús, un municipi del Segrià d'uns 750 habitants, a pocs quilòmetres de Lleida, fa la consulta sobre la independència avui en solitari. Aquesta població tenia previst preguntar als seus conciutadans pel futur del país diumenge passat, el 20 de juny, durant la quarta onada, però un casament al poble va obligar a aplaçar la votació. La majoria de voluntaris estaven convidats a l'enllaç. La pròxima localitat a passar per les urnes serà Puigcerdà, amb 9.000 habitants, diumenge 18 de juliol, també en solitari, aprofitant que són les festes del Roser a la localitat de la Cerdanya. Així doncs, aquests dos municipis se sumaran a la llista dels 510 que ja han celebrat la consulta en alguna de les quatre onades passades (13-D, 28-F, 25-A o 20-J) o algun altre dia comprès entre el 13 de setembre, quan Arenys de Munt va ser pionera en la consulta, fins avui. En total, doncs, han estat potencials electors gairebé tres milions de persones (sobre el padró, no el cens d'unes eleccions oficials) i han votat quasi 600.000 persones en les consultes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia