Valls incrementa d'un 15% el pressupost municipal i l'ajusta en 29,5 milions
Rebaixa de 700.000 euros les previsions d'ingressos provinents de l'activitat del sector de la construcció
El tret principal dels comptes municipals és el de la continuïtat. L'alcalde de Valls, Albert Batet, matisava aquesta característica amb «polítiques econòmiques de control de la despesa» encaminades a «garantir els serveis a les persones i les inversions que la ciutat necessita».
De les macroxifres s'entreveu l'increment de subvencions d'altres administracions (transferències de capital, 138%), la pujada d'un 9% de la despesa en personal, la rebaixa de la despesa en interessos i la major aportació que es destina a les amortitzacions de capital en relació als crèdits que es concretaran (58.900 euros).
En el detall i per àrees, l'increment més important correspon a la de serveis a les persones (16,7%), de la qual Batet va concretar les pujades en educació i formació (5%), benestar social (26,6%), esports (9%) i salut (50%). En dades absolutes, però, i amb relació a aquesta darrera subàrea, el pressupost passa de 10.000 a 20.000 euros. L'àrea de Promoció de la Ciutat perd 247.220 euros en relació al 2008 i, en aquest cas, fa una aposta en promoció econòmica, comerç i turisme. En aquesta àrea també hi ha una rebaixa de 135.000 euros en les festes que corresponen a la liquidació del deute de les Decennals del 2001.
L'àrea de Serveis Interns recull una part de la filosofia exposada per l'alcalde en relació a la rebaixa en partides supèrflues, com considera comunicació (-40%) i protocol (-30%). Una de les dades més dubtoses de l'àrea correspon a la pujada de la partida corresponent als òrgans de govern, que passa de 485.000 a 590.000 euros, en un exercici en què els grups municipals han acordat congelar-se els sous i les assignacions.
Serveis Interns, juntament amb l'àrea de Mobilitat i Via Pública, s'enduen una part important del pastís municipal, amb el 39,3 %i el 33,7 %, respectivament, del pressupost. Mobilitat i Via Pública assumeix la despesa del contracte de la gestió de les escombraries (3,3 milions) i un cost de 2,7 milions de despesa de personal. També cal destacar que l'àrea passa a assumir la partida de manteniment de les depuradores industrial i urbana.
Finalment, a l'àrea de Desenvolupament Territorial s'ha sumat el lloguer de les oficines d'Urbanisme que s'ocuparan al carrer Paborde i que es pagaran pel sistema de lísing.
Els organismes autònoms i les empreses municipals generaran un volum d'activitat de prop de 70 milions d'euros. L'Ajuntament té previst en el pressupost de despeses una transferència de 2,6 milions cap a aquests organisme. En destaca el pressupost del Pius Hospital de Valls que, amb 33 milions, és superior al del conjunt de la corporació municipal.
Modificacions en el pressupost d'inversions
Les inversions corresponents al fons estatal d'inversió local han saltat de la llista inicial d'inversions. La construcció del pavelló del Fornàs, la rehabilitació de la coberta de la societat recreativa de Picamoixons i la construcció de la segona fase de la xarxa bàsica de serveis d'aquest nucli, engruixien la suma total de les actuacions en 4,2 milions d'euros. En relació a les inversions del 2008, l'increment amb aquestes obres sumades era del 150%.
La desaparició és de caràcter tècnic. Les tres actuacions no es poden incloure en el pressupost d'inversions que s'ha d'aprovar a causa que ja estan adjudicades. Les tres formen part del pressupost prorrogat del 2008, encara que s'executin en aquest exercici.
En relació a les novetats que s'incorporen al pressupost, figuren una inversió de 17.000 euros en la rehabilitació de la màquina del tren que estava exposada a la plaça de l'Estació (Casa Caritat). També s'afegeixen 125.000 euros que Adigsa invertirà en l'adequació dels espais lliures dels habitatges Alt Camp, i l'aportació de 247.000 euros que faran la Diputació de Tarragona i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a la recuperació ecològica dels torrents.
De l'import total, les transferències aproximades d'altres administracions corresponen a la Llei de Barris (1,7 milions), PUOSC (1,4 milions), Diputació de Tarragona (300.000 euros) i altres departaments (900.000 euros) i Ajuntament de Valls (2,3 milions).