Política

La gent i les crides a la independència s'apropien del 10-J

Després d'una setmana de discutir per muntar-la, la capçalera ha quedat tapada pels manifestants i s'ha hagut de dissoldre perquè no avançava

Montilla ha estat evacuat pels Mossos

Els crits d'"independència, independència" han dominat la banda sonora de la protesta

La baralla per la capçalera del 10-J ha quedat difuminada i ridiculitzada quan ha arribat l'hora de la manifestació al carrer. Després d'estar a punt de dividir la convocatòria, el complicat trencaclosques dissenyat per obrir la marxa gairebé no s'ha vist. Milers de manifestants s'hi han posat per davant, a l'altura del carrer Aragó, perquè han trobat per aquí una via per incorporar-se a la manifestació, col·lapsada pel punt de trobada oficial, a la Diagonal amb el passeig de Gràcia.

Tants els presidents darrere de la senyera –amb un paper destacat d'Heribert Barrera que, amb 93 anys i recolzat sobre una crossa, ha suportat dues hores dret i gairebé sense poder avançar– com la pancarta principal han perdut el protagonisme. Els manifestants que els han dedicat atenció ha estat per xiular i increpar el president de la Generalitat, José Montilla. I per fer-los escoltar contínuament els crits "independència, independència", que han dominat totalment la banda sonora de la marxa. De la mateixa manera, les autoritats s'han trobat envoltades per més estelades que senyeres oficials.

Al final, a més, cap a les vuit s'ha decidit dissoldre la capçalera. Una quinzena de mossos d'esquadra s'han endut Montilla en una càpsula policial, una maniobra de gestualitat trepidant mostrada amb un plànol zenital per les càmeres de TV3. En aquestes imatges encara es veu com un manifestant increpa el president mentre un altre allargava l'estelada que duia, amb un pal molt llarg, com si intentés tocar-lo.

La manifestació, per tant, s'ha donat per desconvocada oficialment, sense que la comitiva de les autoritats hagi ni intentat arribar a la plaça Tetuan. Però la gent ha continuat i encara hi és. El carrer és seu.

"Volem un president independent"

"I-inde-inde-pen-den-cia!", "boti, boti, boti, espanyol el que no boti", "volem un president independent". Són algunes de les frases que s'han sentit cantades espontàniament pels manifestants. Els crits se sentien molt a prop dels membres del govern. "Volem un president independent" és el que sentia Montilla quan els Mossos l'evacuaven i un parell de manifestants l'increpaven. També Josep Antoni Duran i Lleida ha estat increpat per un manifestant que s'ha trobar al costat. I el conseller Joaquim Nadal ha estat sentint crits d'"independència, independència" a la seva esquena mentre feia la valoració oficial de la manifestació per a TV3 en nom del govern, en substitució de l'evacuat Montilla.

Els lemes i les pancartes que duien els manifestants i que cridaven a la independència amb diverses variant han estat la constant. Frases com ara: "Espanyols, guardeu-nos l'Estatut a Salamanca. El PSOE va retallar l'Estatut, el PSC ha retallat el lema". Efectivament, al final una gran pancarta amb només la frase "som una nació", sense el "nosaltres decidim", era el que duien els líders dels partits polítics, que anaven per darrere del quadre d'honor dels presidents amb la senyera. La pancarta amb el lema sencer no apareixia fins a la tercera posició, portada per membres de les entitats organitzadores i amb el logo d'Òmnium Cultural: era la capçalera d'Òmnium, la que volia l'entitat, però en tercera posició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia