SEGURETAT
Instal·len càmeres en pubs i discoteques d'Empuriabrava
Els propietaris dels locals d'oci nocturn d'Empuriabrava, a Castelló d'Empúries, adopten mesures de seguretat per evitar baralles als locals
El gener passat van matar a ganivetades l'amo d'un locutori carnisseria
Els propietaris de pubs i discoteques de la zona d'oci nocturn de la urbanització els Arcs d'Empuriabrava, de Castelló d'Empúries, han instal·lat càmeres a l'interior dels seus locals per evitar conflictes i baralles.
Es tracta d'una de les mesures preses en els darrers dos anys per “rentar la cara” a aquesta zona de nit que ha estat escenari de conflictes. Els propietaris han optat per aquesta mesura després que la comissió de videovigilància denegués l'estiu passat la petició d'instal·lar càmeres al carrer en considerar que ha de prevaler el dret a la privacitat per sobre del de la seguretat. Actualment, el 70% dels locals ja tenen les càmeres instal·lades i cada empresari s'ha gastat uns 3.000 euros.
La zona dels Arcs d'Empuriabrava ha estat sinònim durant temps de baralles, conflictes, tràfic de drogues i apunyalaments. L'Ajuntament de Castelló d'Empúries, els empresaris i la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) treballen conjuntament per fer un “rentat de cara” a la zona d'oci nocturn, freqüentada sobretot per estrangers.
De manera conjunta van fer la petició per instal·lar càmeres al carrer, com a mesura de seguretat. L'estiu passat, però, la comissió de videovigilància va denegar l'autorització al consistori i la Fecasarm, en considerar que ha de prevaler el dret a la privacitat per sobre del de la seguretat.
Davant la negativa de la comissió, els empresaris van optar per rascar-se la butxaca i controlar aquell espai del qual sí que tenen la competència: l'interior dels locals.
En aquest sentit, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, va explicar que de la vintena de locals que hi ha a la zona, un 70% ja han instal·lat càmeres a l'interior dels locals que permeten gravar les 24 hores del dia què passa allà dins. Boadas va indicar que els clients són alertats que el seu comportament serà gravat mitjançant cartells enganxats a les portes dels locals, i així les càmeres “actuen com a element dissuasiu”, afirma.
Tres mil euros
Cada empresari ha hagut de pagar la instal·lació de les càmeres, la qual cosa els ha suposat un cost d'entre 2.000 i 3.000 euros de mitjana.
Segons va detallar Boadas, les càmeres que properament s'instal·laran als locals que falten gravaran també la porta d'accés al local, per la qual cosa es podrà gravar “encara més” allò que passa dins l'espai privat, afegeix Boadas.
Així mateix, el secretari general de l'entitat va remarcar també que, malgrat aquest mecanisme per garantir la seguretat, continua essent molt important la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i la policia local per actuar en conflictes a l'exterior dels locals.
Enderroc de murs
Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme i Promoció Econòmica, Pere Iglesias, va remarcar també que l'Ajuntament ha dut a terme una reforma urbanística a la zona i ha enderroca els murs que abans hi havia entre cada dos locals. Aquest murs feien que el passadís exterior als locals fos un “bon amagatall” per a qui volia cometre alguna irregularitat.
Amb l'enderroc dels murs, la zona dels Arcs s'ha transformat en un llarg passadís amb una millor visibilitat.
La Fecasarm preveu començar divendres vinent una campanya per fomentar el civisme a la zona amb el lema Maximum fun, minimum disturbance.
LA XIFRA
LA FRASE
Un crim a prop del lloc, al gener
El gener d'aquest any es va produir un crim al complex Gran Reserva de la zona de les Alberes d'Empuriabrava, un indret proper al dels Arcs, la zona més conflictiva.
Hassan Zamkour, que regentava un locutori carnisseria al complex, va morir dessagnat d'un tall a l'engonal. El seu cos el va trobar un company de pis de la víctima. Quan els Mossos van anar a fer la primera inspecció ocular van trobar el cadàver envoltat per un escampament de vidres per terra (gots i ampolles trencats), que evidenciaven que hi havia hagut una batussa; i això va fer pensar en un primer moment que l'arma del crim podia ser una ampolla trencada o algun vidre, amb el qual li haguessin seccionat la femoral. Però les anàlisis posteriors i l'autòpsia van revelar que les ferides punxants que tenia la víctima havien estat fetes amb un ganivet i que la que li va causar la mort va ser la que tenia a l'engonal, que li havia seccionat la femoral.