Afició per l'univers
Hi ha quatre agrupacions gironines d'aficionats a l'astronomia
Les quatre entitats tenen l'objectiu de difondre l'astronomia entre tota mena de públic
Tres de les quatre associacions tenen observatori, tot i que també fan altres activitats com ara conferències, sortides de camp o sopars gastronòmics
Escapant-nos del que és capaç de percebre l'ull humà i d'allò que queda per damunt dels nostres caps, queda molt i molta llum per descobrir. I malgrat la distància que ens en separa, hi ha gent curiosa per saber tot allò que ens envolta i que no soms capaços de veure ni percebre a primer cop d'ull. És el cas dels membres que formen part de les quatre agrupacions d'aficionats a l'astronomia que hi ha a les comarques gironines: Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona (AAAGi), Astrobanyoles (Agrupació d'Astronomia i Ciència del Pla de l'Estany), l'Associació Astronòmica de la Garrotxa i la Societat Astronòmica de Figueres. Totes quatre comparteixen l'objectiu de difondre i compartir l'astronomia organitzant diverses activitats durant tot l'any. Entre aquestes activitats hi ha observacions i conferències relacionades amb l'astronomia obertes a tot el públic i a vegades exclusivament per als socis. Aquestes activitats es duen a terme en diversos llocs: escoles, centres de cultura, ajuntaments, sales de conferències o descampats. La diversitat del públic fa que s'organitzin activitats variades, sense perdre mai de visa el que les fica en el mateix sac, l'interès per l'univers. A vegades les activitats consten de dues parts, una projecció que té una part més teòrica i l'observació dels astres, en què la pràctica, la capacitat i l'ull són els protagonistes. Aquesta última part més pràctica acostuma a ser la més interessant per a la majoria del públic. Les quatre entitats coincideixen a destacar que el que sorprèn més la gent que s'introdueix en aquest món és poder veure, a través d'un telescopi, l'anell de Saturn.
Tots els membres que formen part de les quatre agrupacions s'han format de manera autodidacta, i una vegada l'any es reuneixen totes quatre per fer una trobada i poder posar en comú l'interès que comparteixen pel món de l'astronomia.
Sopars (G)Astronòmics a la fresca i programes radiofònics a Banyoles
Astrobanyoles va néixer fruit d'assistir un grup de persones a conferències astronòmiques l'octubre del 2002 a Banyoles. A l'inici eren unes dotze persones i avui dia són uns 70 socis actius. L'agrupació se centra a l'astronomia però també en els àmbits de la ciència en general. A més té gran interès en les activitats pedagògiques dedicades a les escoles. A diferència de les altres agrupacions, aquesta emet un programa radiofònic, fa conferències sobre temes científics i organitza Sopars (G)Astronòmics. Sopa d'Estrelles és el nom del programa radiofònic emès a Radio Banyoles cada dijous. Aquest programa consisteix en dues parts, una tertúlia al començament i tot seguit hi ha un convidat que tracta un tema científic. D'altra banda, a les conferències de ciència que es fan un cop al mes hi ha un convidat de prestigi que fa de ponent. Els Sopars (G)Astronòmics són sopars de grups reduïts en què es parla d'astronomia i/o ciència al voltant d'una taula mentre es gaudeix del sopar.
A més a més, Astrobanyoles no deixa de fer les sortides de camp com la resta de les agrupacions. Un exemple d'èxit i interès va tenir lloc l'agost de l'any passat a l'observació de la pluja d'estrelles al pla de Martís on es van reunir prop de 250 persones. “Va ser increïble, veure tanta gent que hi estava interessada”, explica Joan Anton Abellán, membre de l'agrupació, que aquest any emprèn la primera campanya contra la contaminació lumínica al Pla de l'Estany. Un dels socis té un observatori particular a Àger (Noguera), que controla de manera remota des de casa.
El telescopi C-14 tindrà un lloc al nou observatori de Llagostera
L'Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona (AAAGi) és el punt de trobada d'afeccionats i interessats en l'astronomia i que té per objectiu aprendre i divulgar tots aquells coneixements relacionats amb la ciència de l'astronomia. L'agrupació es va fundar l'11 d'agost de l'any 1999 a Palafrugell, arran de l'eclipse de sol que va tenir lloc aquell mateix dia. Creada per quatre joves estudiants que compartien l'interès de l'astronomia com a afició, avui la formen una quarantena de socis. Els fundadors són Francesc Pruneda, Marc Heres, Rafel Balaguer i Eduard Sabater. Aquest últim els va oferir un gran telescopi, el C-14. Es tracta d'un telescopi de grans dimensions amb un pes de 100 quilos aproximadament per la qual cosa es necessiten tres persones per muntar-lo i entre trenta i seixanta minuts per posar-lo en funcionament. Actualment, la seu de l'AAAGi és al casino de Llagostera per les facilitats que els va oferir l'Ajuntament. Encara que està previst que es traslladin al nou centre cultural de Can Roig de Llagostera al 2011. A més a més, a la casa particular de Mas Roig II també s'obrirà un nou observatori on hi haurà instal·lat permanentment el C-14.
Quatre dels socis tenen un observatori particular. Un d'aquests està situat a Àger (Lleida), a la zona del Món Sec on hi ha uns trenta observatoris més, i el propietari el controla de forma remota des de la ciutat de Girona.
No tenen cap problema que la gent més neòfita en la ciència de l'astronomia participi en les activitats públiques i per aquesta raó parteixen d'un nivell de coneixement baix, perquè s'aprengui i s'interessin per l'astronomia. Són observacions a ull nu i després amb telescopi. D'altra banda, les observacions dedicades exclusivament als socis tenen un nivell de coneixement molt més elevat i profund.
Batet, punt d'observació de l'associació garrotxina
L'Associació Astronòmica de la Garrotxa va néixer el 1986, any que el cometa Halley va ser visible i va crear molta expectació. Els creadors van ser un grup de quatre persones aficionades a l'astronomia, amb la intenció de divulgar-la. La formació d'aquest grup de persones era i continua sent autodidacta i actualment són 23 socis que formen l'associació i hi participen.
L'observatori de l'associació es va crear el 1990 i està situat a Batet. Es tracta d'una cúpula automatitzada on han passat dos telescopis. Actualment hi ha un gran telescopi (C-14) informatitzat, al qual els socis poden accedir fàcilment. A més a més, l'edifici on està situat l'observatori té una gran sala on es fan les parts més teòriques de les visites de les escoles. La primera part de les visites és una projecció teòrica i seguidament es fa una observació més pràctica. Una característica que desperta molt d'interès entre les visites escolars és poder-se “passejar” pel planeta Mart en 3-D. Són un recull de fotografies en 3-D del planeta i només cal posar-se unes ulleres especials (ulleres verd-magenta) per poder gaudir de l'espectacle. Les escoles són el públic més fidel de l'associació i vénen d'arreu de la comarca de la Garrotxa. Les portes no estan tancades al públic i tothom pot gaudir de l'activitat de cada divendres a l'estiu, en què hi ha organitzada una observació a l'Observatori de Batet.
Aquest any que ve l'Associació Astronòmica de la Garrotxa celebra els 25 anys i arran d'això organitzaran la trobada anual de les quatre agrupacions astronòmiques de la demarcació de Girona.
Els membres d'aquesta associació també fan els sopars (G)Astronòmics, que estan ideats per gaudir de la cuina i, al mateix temps, de la conversa sobre l'astronomia.