Salut

L'hospital Trueta retallarà el seu pressupost en 16 milions

La tisorada respecte dels 140 milions anuals comportarà el tancament de les sales d'operacions a la tarda i la reducció d'un terç dels llocs de treball eventuals

Els sindicats reclamen més concreció de les mesures

El pla de xoc d'estalvi econòmic que la direcció de l'hospital Josep Trueta de Girona va presentar ahir als responsables de l'Institut Català de la Salut (ICS) preveu una retallada d'entre l'11% i el 12% del pressupost anual, que és de 140 milions d'euros. Així, la retallada serà de més de 16 milions, que, segons fons sindicals, repercutiran, en un 10% en el capítol de personal i un 6% en la despesa farmacèutica. A grans trets, ha transcendit que les sales d'operacions deixaran de funcionar a la tarda i que es reduirà en un terç el personal eventual. El fet que la retallada que es vol aplicar al Trueta sigui “inferior” que en altres centres hospitalaris catalans es deu a l'escàs nivell d'endeutament que l'hospital de Girona va tenir l'any passat. El pla d'estalvi que s'aplicarà al Trueta forma part dels 28 milions de tisorada que experimentarà el pressupost dels 250 milions de l'ICS per a la regió sanitària de Girona,

El president de la junta de personal del Trueta, David Oliver, de Satse, va indicar ahir que en la reunió prevista per avui entre les diferents organitzacions sindicals es tractarà justament de les retallades. I sobretot perquè els sindicats volen que d'aquestes grans línies se sàpiguen, el més aviat possible, els detalls. En aquest sentit, Oliver va indicar que des la direcció del Trueta se'ls ha indicat que el pla d'austeritat no estarà tancat, i per tant no se'ls informarà, fins Setmana Santa.

El representant de Metges de Catalunya a Girona, el doctor Josep Vilaplana, que treballa al Trueta, sosté que no es pot aplicar aquesta tisorada sense que el ciutadà noti una davallada en l'atenció mèdica que rep ni sense que repercuteixi en el manteniment de llits a l'hospital. A banda de tancar-se les sales d'operacions a la tarda, Vilaplana va afegir que, entre altres mesures que conté el pla, hi ha la concentració de vacances del personal a l'estiu, el tancament, durant aquest període d'almenys una planta d'hospital. De fet, la reducció de l'activitat quirúrgica programada a l'estiu és ja una tònica que se segueix cada any justament per la concentració de les vacances del personal. Igual que el tancament de plantes i la reducció de llits, una circumstància que, altres anys, s'aprofita per fer-hi obres de condicionament.

Fonts de l'ICS van assenyalar que aquesta setmana la direcció del Trueta ha informat els diferents comandaments de les xifres que s'han d'assolir i la setmana que ve se'ls informarà de les mesures concretes que s'han presentat a Salut.

LA XIFRA

11
per cent és la retallada que el Trueta aplicarà al pressupost de 140 milions d'euros anuals.

LA FRASE

La tisorada de l'11% no es pot aplicar sense que el ciutadà noti una davallada en l'atenció mèdica
Josep Vilaplana
portaveu del sindicat metges de catalunya a girona

“Per Girona és doblement injust”

L'exconsellera de Salut i diputada del PSC al Parlament, Marina Geli, va qualificar ahir la retallada prevista per a la regió sanitària de Girona de “doblement injusta” atès que l'any passat la desviació pressupostària va ser pràcticament inexistent. “La regió sanitària de Girona va ser la que va tenir, des d'un punt de vista pressupostari, un millor comportament en l'àmbit de tot Catalunya”, va assegurar Geli. L'exconsellera creu que tot el que suposi anar més enllà d'una retallada d'un 4% en un centre hospitalari representarà deixar de fer activitat no ajornable i dur a terme un ERO i acomiadar una part de la plantilla. “Una retallada de prop del 12% significa prendre decisions molt dures”, va advertir.

El grup del PSC demanarà als responsables de Salut que presentin al Parlament els pressupostos perquè els ciutadans puguin saber quina serà la situació real i es pugui sortir així de la situació actual de “secretisme” i d'“obscurantisme”.

Als hospitals comarcals com el de Figueres i Blanes la retallada que se'ls ha exigit se situa entre el 7% i el 8%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.