Salut

Els hospitals de Palamós i Olot planten cara a Salut

Els gestors dels serveis sanitaris del Baix Empordà i el Consell d'Alcaldes de la comarca acorden anar junts a defensar el model sanitari actual

Concentració de treballadors davant de l'hospital de Blanes

Els responsables de la gestió dels serveis sanitaris del Baix Empordà i de la Garrotxa, entre els quals hi ha els hospitals comarcals de Palamós i Olot, no accepten les retallades que la conselleria de Salut vol imposar-los perquè consideren que minen la qualitat assistencial. L'alcaldessa de Palamós i presidenta dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), Teresa Ferrés, va explicar ahir que des de Salut se'ls ha indicat que han de retallar en 4,7 milions d'euros el pressupost que es destina al conjunt dels serveis sanitaris de la comarca (70 milions), una tisorada que Ferrés qualifica d'“inacceptable” i “intolerable”. “No es pot acceptar una retallada d'aquest abast perquè s'ha fet una gestió eficient dels serveis i tenim una economia sanejada”, va raonar Ferrés. La tisorada dels 4,7 milions tindria repercussions en l'assistència sanitària que rep l'usuari i també afectaria la plantilla, segons va manifestar Ferrés. Fent un esforç important en la contenció de les despeses de manteniment dels serveis, l'estalvi màxim al qual es pot arribar és de 2,4 milions d'euros. “Aquesta és la línia vermella que no podem traspassar”, va dir Ferrés.

Un cop presa aquesta decisió, es va mantenir una reunió amb els representants dels treballadors per comunicar-los-hi, i ahir a la tarda es va convocar de manera extraordinària el Consell d'Alcaldes del Baix Empordà per exposar-los la situació. En la reunió, els alcaldes van expressar la seva preocupació pels efectes dels ajustaments i el suport incondicional als gestors dels SSIBE en la posició adoptada. I van decidir anar tots junts en la defensa del model actual d'assistència sanitària que hi ha a la comarca.

Concentració a Blanes

La setmana va començar amb les mobilitzacions del personal del parc hospitalari de Salt. I ahir un centenar de treballadors de l'hospital de Blanes es van concentrar davant del centre per protestar per les conseqüències que tindran les retallades que efectuarà la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Fonts sindicals van explicar ahir que la tisorada serà d'entre un 9% i un 10% respecte del pressupost anual. I van afegir que entre les mesures que es prendran destaca la supressió del servei de mediadors i de les operacions a les tardes que ajudaven a reduir les llistes d'espera. Només es cobriran les baixes laborals que siguin imprescindibles i aquest estiu tampoc no s'augmentarà la plantilla, tal com ja va passar l'any passat. És previst que les concentracions davant de l'hospital de Blanes es repeteixin cada quinze dies. Avui de les comarques gironines sortiran sis autocars cap a Barcelona per participar en la manifestació.

Incertesa al Ripollès

Salut ha demanat a la Fundació Privada Hospital de Campdevànol que estalviï 1,2 milions d'euros del pressupost anual, que és de 17 milions. La direcció està estudiant de quina manera dur-ho a terme i no descarta cap mesura: des de la possibilitat de presentar un ERO fins a la retallada de serveis.

LA XIFRA

2,4
milions d'euros
és l'ajustament màxim que els gestors dels serveis sanitaris del Baix Empordà poden assumir.

A Figueres, un màxim d'un 8%

La Fundació Salut Empordà, que presideix l'alcalde de Figueres, Santi Vila, i el Departament de Sanitat han arribat a un acord perquè en el centre hospitalari figuerenc la reducció pressupostària sigui un màxim del 8%, en comptes del 10%. Els motius són que en els exercicis passats l'aportació del departament al centre havia estat nul·la o s'havia reduït considerablement, fins al 4,5% en el 2010, segons ha explicat Vila. “Quan ja hem hagut d'anar fent retallades en el pressupost en aquests darrers anys perquè l'aportació ha baixat, no se'ns pot demanar el mateix que altres centres que han rebut més diners, i això ho ha entès el departament. Hem acreditat que a Figueres estem més mal pagats que altres hospitals”, ha explicat l'alcalde figuerenc, que encara ahir va mantenir una trobada amb responsables de Sanitat. De moment, la reducció elaborada arriba a un 5% i això s'ha fet a còpia de “gestionar més bé i ser encara més eficients en el servei”. El president de la fundació ha assegurat que, en cap cas, es concep un acomiadament de personal o un expedient de regulació. “Estem negociant amb el departament si hem d'anar més lluny del 5% i, en aquest cas, veurem què es pot fer”, ha comentat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.