Salut

Finalment, 85 centres de primària tancaran a l'estiu

Salut assegura que la mesura és estacional i garanteix que tots els dispositius afectats tornaran a obrir al setembre

L'oposició en bloc retreu a Boi Ruiz que suprimeixi l'atenció urgent a 22 CAP

El Departament de Salut va confirmar finalment ahir que seran 85 els dispositius d'atenció primària –entre CAP i consultoris locals– que tancaran aquest estiu a tot el país entre els mesos de juliol, agost i setembre. Alguns d'aquests centres, de fet, ja fa dies o setmanes que estan inoperatius, ja que la durada prevista d'aquests tancaments “estacionals” varia en funció del centre. A banda, l'horari d'atenció també s'ha reduït en altres CAP. Els usuaris afectats han d'adreçar-se a altres dispositius més allunyats dels seus domicilis.

El departament havia informat dimarts passat que, del total de centres tancats a l'estiu, 28 es troben situats a la regió sanitària de Barcelona (sense incloure la capital), però, més enllà d'aquesta dada, Salut no ha donat més detalls sobre la distribució geogràfica dels centres afectats per la mesura. En tot cas, des de la conselleria s'insisteix que els ciutadans han estat informats i que la mesura és “temporal”, és a dir, que es garanteix la reobertura de tots els centres a partir del setembre.

El que no serà temporal és la reordenació de les urgències a l'atenció primària, que suposa la supressió “definitiva”, segons va admetre ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, dels serveis d'atenció continuada (atenció urgent fora de l'horari habitual) a 22 centres de primària. En molts casos, segons Ruiz, es tracta de serveis infrautilitzats, amb una o dues visites per nit.

Crítiques de l'oposició

El tancament de les urgències (ja siguin nocturnes o de cap de setmana) als CAP va ser durament censurat ahir al Parlament per tots els grups de l'oposició durant una compareixença del conseller a la comissió de Salut. El diputat del PSC Xavier Sabaté va criticar especialment que el conseller no hagi informat dels canvis “amb prou antelació” als ciutadans i als governs municipals. Hores abans, l'exconsellera Marina Geli havia demanat al conseller que s'aturés i li donava una setmana de temps per “rectificar”. Per la seva banda, Boi Ruiz va acusar els diputats socialistes de crear “alarmisme” en un moment en què el ciutadà necessita “seguretat”.

Salvat de miracle a Castellbisbal

L'Axel només té quatre mesos i viu a Castellbisbal. L'atzar va voler que el 15 de juliol passat, justament el dia en què Salut va tancar el servei d'urgències nocturn i de cap de setmana del CAP del municipi, aquest nadó patís un episodi que podria haver acabat en mort sobtada si no hagués estat per la ràpida actuació dels professionals del centre. El nen va deixar de respirar quan es trobava al carrer amb la seva mare, que, després de reanimar-lo com va poder, va córrer cap al CAP. Allà li van administrar oxigen i van aconseguir estabilitzar-lo fins que una ambulància el va traslladar a l'Hospital de Terrassa. L'Axel s'hi va estar cinc dies en observació i amb monitoratge cardiorespiratori. Sortosament, tot va acabar bé, però la mare del petit no pot evitar preguntar-se què hauria passat si això mateix hagués passat sense un servei d'urgències proper on anar. Veïns de Castellbisbal s'han tancat al centre contra la supressió de les urgències.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.