Salut

sanitat

Els metges gironins es queixen de les pressions a causa de les retallades

El Col·legi de Metges de Girona denuncia que les decisions administratives interfereixen en les seva activitat professional i atempten contra el codi deontològic

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha sortit al pas de les retallades sanitàries amb un comunicat en què denuncia les pressions que diu que reben per part de les autoritats sanitàries catalanes per reduir despeses. Els metges apel·len al codi deontològic i a la “praxi” mèdica com a darrers responsables de la qualitat sanitària catalana.

El president del col·legi, Benjamí Pallarès, que va estar acompanyat pels responsables de les diferents àrees del COMG, va relatar alguns casos concrets, de pròpia experiència, en què s'havia trobat amb seriosos impediments per dur a terme determinades proves en alguns malalts. També va reconèixer que ha escoltat moltes queixes verbals de pacients que havien vist reduïts els seus tractaments, tant farmacològics, com de tractament, tot i que, segons va dir, són molt pocs els qui gosen denunciar-ho per escrit.

El col·legi reivindica el paper dels professionals de la medicina i els protocols que estableixin davant les mesures polítiques i electorals d'intentar reduir despeses. En aquest sentit, els metges presents van assegurar que rebien ordres i directrius de l'Institut Català de la Salut que interfereixen clarament en la relació entre metge i pacient.

Tot i que com recull el comunicat han intentat posar-se en contacte amb tots els agents socials afectats per la nova política sanitària, Pallarès va evitar valorar els moviments ciutadans que s'han produït en algunes comarques catalanes, com ara la Selva, sobre el tancament d'alguns serveis d'urgències i dels CAP de nit i cap de setmana. Pallarès va dir que cal valorar cada cas en funció de les necessitats del servei. Entenem que no es pot mantenir un CAP obert durant tota la nit i els caps de setmana per dues o tres visites, quan hi ha elements per poder substituir de manera eficient aquest servei.

El COMG té previst reu-nir-se amb responsables de l'ICS el pròxim dia 8 per tractar totes aquestes qüestions.

I això, pel que fa als centres hospitalaris que depenen directament de l'ICS. Una altra qüestió són els hospitals privats i que mantenen un concert amb la Generalitat. Estan obligats a reduir les seves despeses en un vuit per cent, i se'ls imposa com a condició no tenir dèficit. Aquests hospitals demanen que aquesta reducció la puguin fer en tres o quatre anys.

LA XIFRA

8%
És la reducció
de despesa que la Generalitat vol que apliquin els hospitals concertats, i reduir el dèficit a zero.

LA FRASE

Els metges hem d'exercir la nostra feina per raons sanitàries i no pas administratives
Benjamí Pallarès
president del comg

Dubtes sobre l'eficàcia dels fàrmacs genèrics

Una de les qüestions que va plantejar el president del Col·legi de Metges de Girona va ser la imposició que només puguin receptar medicaments a partir de la molècula, és a dir, els genèrics. Tot i que generalment resulta una medicació més barata que la de marca, Pallarès va assegurar que no és igual en tots els casos. Va posar com a exemple el seu cas personal, que en optar per un antibiòtic sense marca es va trobar que no hi figuraven ni els components ni les possibles incompatibilitats amb alguns d'ells. Va assegurar que no es pot dir d'una manera taxativa genèrics sí o no. N'hi ha, va dir, que són més efectius que els medicaments de marca, però també és dóna el cas a la inversa. “Cal anar en compte, sobretot amb els antibiòtics”, va assegurar Pallarès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.