Salut

Alerten d'un augment de la incidència del càncer de pell

Els experts parlen d'epidèmia de futur amb una especial afectació entre la població femenina

L'índex de mortalitat, que és alt, es mantindrà estable

Campanya de Catalunya Contra el Càncer a les platges gironines

L'any 2007 a les comarques gironines es van registrar 72 casos de càncer de pell, 35 en homes i 37 en dones. Set anys més tard, i d'acord amb les projeccions fetes per la unitat d'epidemiologia i registre de càncer de Girona, la incidència augmentarà prop d'un 14% i passarà dels 72 a 82 casos. I aquesta serà la tendència que seguirà aquesta patologia en els propers anys, amb una incidència especial entre la població femenina. El doctor Rafel Marcos, del registre de càncer, parla del melanoma cutani com a una “futura epidèmia” en un article científic escrit amb altres experts. “En els darrers vint anys la incidència del melanoma cutani ha incrementat a un ritme més ràpid que altres tipus de càncer a Catalunya, especialment entre les dones. I aquesta tendència continuarà molt probablement en els propers anys”, s'afirma en l'article publicat en el Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV).

En la mateixa publicació, s'indica que l'índex de mortalitat, que és alt, es mantindrà estable. L'any 2009 (l'últim fet públic pel registre de càncer gironí), es van morir, a les comarques gironines, nou persones a causa d'un càncer de pell, tres de les quals eren homes i sis dones. Aquell any es van diagnosticar 40 casos en homes i 44 en dones. Això situa l'índex de mortalitat en prop de l'11%.

El melanoma és el càncer de pell més agressiu. Tot i que és un dels càncer menys freqüents, és el que està augmentant més en els últims anys. A Catalunya cada any se'n diagnostiquen uns 772 casos (426 en dones i 346 en homes) i representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l'1,5% en els homes. Es calcula que una de cada 99 dones i un de 91 homes desenvoluparà un melanoma de pell al llarg de la seva vida.

“El sol pot deixar una empremta inesborrable a la teva pell”. Aquest és el lema de la campanya que l'Associació Catalunya Contra el Càncer-AECC du a terme aquest estiu per prevenir el càncer de pell amb campanyes puntuals com la que es va dur a terme divendres passat amb la distribució de díptics informatius entre els banyistes de les platges de Blanes, l'Escala, Lloret de Mar i Platja d'Aro. Els voluntaris de l'associació anaven acompanyats de traductors per assegurar-se que el missatge també arribava entre els estrangers.

L' AECC adverteix que l'exposició al sol pot causar alternacions a la pell i malalties greus. Destaquen la importància de protegir-se de les radiacions solars especialment els mesos d'estiu, a les platges i piscines, però també la resta de l'any.

El factor de risc més important de melanoma són les cremades solars. La pell té memòria, i els seus efectes són acumulatius i progressius. S'ha demostrat que l'acumulació de cremades solars al llarg dels anys és la causa més important de l'aparició de melanoma en edat adulta. I el risc de cremades és més alt quan l'exposició solar és intermitent però intensa, com sol passar en els mesos d'estiu. De fet, més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i evitant les cremades solars, especialment durant la infantesa i l'adolescència.

Les persones amb antecedents familiars d'aquesta malaltia tenen més risc de desenvolupar-lo. Es calcula que el 10% de les persones que tenen un melanoma tenen antecedents familiars.

LA XIFRA

72
casos
de melanoma cutani són els que es van detectar el 2007 a la demarcació. Per aquest any, se'n preveuen 82.
10
per cent
dels casos de càncer de pell són els que tenen antecedents familiars. És, per tant, un dels factors de risc.
80
per cent
dels casos són els que es podrien prevenir evitant cremades solars, sobretot en la infància i l'adolescència.

Les limitacions dels fotoprotectors

L'aplicació de productes fotoprotectors per a les radiacions ultraviolades no és una manera totalment segura de protegir la pell, ni tampoc un mitjà per perllongar l'exposició al sol. En aquest sentit, els experts avisen que mai no s'ha d'usar aquests tipus de productes per passar més estona prenent el sol. Els filtres solars poden ser útils per protegir la pell dels rajos del sol. No obstant això, no la protegeixen al 100%, de manera que per evitar les cremades solars es recomana l'ús de productes fotoprotectors de manera combinada amb estar a l'ombra o usar roba. L'efecte més immediat de l'exposició intensa a les radiacions ultraviolades, tant provinent del sol com dels llums bronzejadors, és l'envelliment prematur de la pell per pèrdua d'elasticitat i ressecament, i l'aparició de taques i arrugues. Com el sol, les llums per bronzejar emeten radiacions ultraviolades A i B, i tenen els mateixos efectes que el sol del migdia quant al risc de tenir càncer de pell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia