Ciència

PERE FORÈS

CREADOR DEL SUBMARÍ ICTINEU3

“Fer navegar l'‘Ictineu 3' és una qüestió d'orgull de país”

Nascut el 1966 a Barcelona, Forès és dissenyador industrial. Des del 2004 està abocat a fer realitat un somni: l'‘Ictineu 3'. El seu equip ha invertit en aquest submarí més de 55.000 hores de feina i més de 2,1 milions d'euros per fer-lo realitat.
Volíem assemblar-nos a Monturiol en les coses bones i no pas en els problemes financers

L'Ictineu 3 (els dos primers els va construir Narcís Monturiol) és un submarí de tres places que pot arribar fins a 1.200 metres de profunditat. És únic a tot l'Estat per modernitat i per la seva gran capacitat energètica no contaminant, entre altres coses. Fa un temps, Forès va començar una campanya de subscripció popular per acabar el projecte. Ara, quan ja és en la fase final, torna a demanar la col·laboració ciutadana des del seu lloc web (www.ictineu.net) perquè no arriba l'ajut institucional i el somni és a tocar.

Com va començar l'aventura?
Es va gestar durant un viatge per l'Atlàntic i després de la crisi del Prestige. Vam comprovar que no hi havia cap submarí a l'Estat que pogués fer la feina que calia per tapar el forat del vessament.
Han invertit milers d'hores i de diners per fer realitat un somni?
No, ho hem fet perquè Catalunya pugui disposar de tecnologia submarina i tenir així accés a la darrera frontera que li queda a la Terra per explorar: el fons del mar.
Els falten 130.000 euros, confia a aconseguir-los mitjançant les aportacions dels catalans?
Sí, hi confiem. Per desgràcia, l'Ictineu 3 l'hem de fer de la manera que sempre fem les coses els catalans: amb molt d'esforç, amb molta constància i amb molta imaginació. Això ens porta a demanar el suport econòmic de la societat civil perquè no podem treure els recursos dels llocs habituals. Vull demanar la col·laboració de tothom perquè és un gran projecte de país que ajudarà la ciència i que ens convertirà en la sisena potència mundial pel que fa a la capacitat de portar una persona a molta profunditat. Fer navegar l'Ictineu 3 és una qüestió emocional, d'orgull de país.
No haurien hagut de recórrer als seus conciutadans si l'Estat hagués complert el que va prometre.
L'Estat va fer, en diverses ocasions, coses diferents de les que ens havia promès, i això va provocar que ens tiréssim a la piscina convençuts que hi havia més aigua de la que hi havia, per això s'ha retardat el projecte.
Aquest problema amb Madrid també el va tenir Monturiol...
Volíem assemblar-nos a Monturiol en les coses bones i no pas en els problemes de finançament!
Una mostra més que no es pot pactar res amb l'Estat?
No ho sé. Madrid ens va ajudar pel que fa a la concurrència competitiva fins que va decidir, de cop, tancar l'aixeta. Mai hi ha hagut una aposta per desenvolupar aquest sector, cosa que sí que passa a la resta d'estats del nostre entorn.
Per què Catalunya necessita l'Ictineu 3?
Catalunya és un país que és gran gràcies al mar, i és allà on hem d'anar a buscar solucions als nostres problemes; qualsevol país mínimament important té submarins per explorar el fons marí, cosa que ajuda, per exemple, a solucionar problemes com ara els de la pesca.
El seu és un projecte innovador.
De bon principi vam voler fer un projecte molt modern. Hem millorat totes les solucions que hi havia fins a aquest moment.
En un vídeo diu que sempre ha sabut quin és el seu destí; ara també, tot i les dificultats?
Som un equip tossut. Estem convençuts que posarem el submarí a disposició de la societat catalana.
Aquest és un sector amb un potencial econòmic important?
No és com l'automoció, però és un sector d'alt valor afegit, estratègic, on treballa gent molt qualificada. Pot generar molta riquesa al país.
Ha creuat l'Atlàntic en un veler fet amb les seves mans. Què se sent enmig d'una tempesta?
És una lluita per la supervivència. Has d'aguantar allò dia i nit. El teu cervell està programat per sobreviure i això et dóna una força mental i física que no t'imagines quan no estàs en situacions crítiques. I t'ensenya que quan has de fer un esforç molt gros per tirar endavant un projecte ho podràs fer.
El 2013 veurà el fons del mar des de l'Ictineu 3?
Això és el que esperem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.