Ciència

Ciència

Aniversari de l'observatori anoienc

Deu anys observant el cel des de Pujalt

L'equipament recull cada dia dades com ara la velocitat del vent, la humitat i la temperatura per crear un banc de dades

L'objectiu de futur és donar contingut al parc astronòmic amb l'adquisició d'un telescopi

El nombre de visitantsno para de créixer, i l'any passat hi van anar més de quatre mil persones

L'Observatori de Pujalt, a l'Anoia, fa deu anys que treballa per apropar l'univers i la meteorologia a tot tipus de públics. Des del 2004 les instal·lacions recullen dades i organitzen tallers, xerrades i observacions per fer més accessible aquesta ciència. El seu director, Albert Borràs, ha explicat a l'ACN que diàriament enregistren diferents dades, com ara la velocitat del vent, la temperatura i la humitat, una tasca que combina amb les activitats didàctiques per a grups i escolars. De fet, Borràs ha constatat que el nombre de visitants creix any rere any i el 2013 van passar per l'observatori prop de quatre mil persones.

Mesurar les dades de l'atmosfera, de la pressió, de la humitat, del vent i de la temperatura són algunes de les activitats diàries que duu a terme el director de l'Observatori de Pujalt, Albert Borràs. Algunes s'obtenen a través d'aparells especialitzats, com ara l'heliògraf –un aparell que mesura la insolació– o el piranòmetre –un instrument meteorològic per mesurar la radiació solar global–. D'altres, però, “només les obté un observador i no els aparells, com pot ser la visibilitat de la zona, el tipus de nuvolositat o els meteors que es produeixen en un lloc concret”, explica Borràs. Disposar d'un registre meteorològic diari i durador en el temps permet, segons Borràs, “tenir un estudi climàtic d'un lloc concret”. Amb tot, el director del centre hi afegeix que per tenir un estudi acurat són necessaris trenta anys d'observacions. “Nosaltres només en tenim deu, tot i que amb una dècada ja pots començar a fer-te una idea de com és el clima de la zona.” “Aquest registre històric ens permetrà definir com és el clima del territori i com evoluciona i, per tant, podrem comprovar si un període ha estat més fred o més càlid amb relació als valors habituals de la zona.”

Amb tot, una de les tasques principals de l'observatori són les activitats didàctiques per a grups o escolars. Des de fa uns anys, l'equipament s'ha especialitzat en la divulgació de l'astronomia i la meteorologia a tot tipus de públic i això ha fet que, any rere any, “el nombre de visitants vagi en augment”. En concret, el curs 2013 van passar per les instal·lacions anoienques unes quatre mil persones, i més de la meitat eren alumnes d'una cinquantena d'escoles d'arreu del país. Els visitants poden dur a terme durant les seves visites tallers de meteorologia, d'astronomia o d'energies renovables. “Complementem els tallers amb experiments dins de l'aula amb coses molt senzilles que es poden fer a casa, com ara la creació d'un núvol”, detalla el director del centre. A més, a causa de la crisi econòmica i la dificultat de les escoles per desplaçar-se, Borràs explica que en els últims anys també han tingut la iniciativa de portar la meteorologia a les aules i impartir xerrades als centres educatius.

Un dels reptes de futur de l'equipament és donar contingut al parc astronòmic. Fa prop d'un any que va instal·lar una cúpula de cinc metres de diàmetre per fer observacions astronòmiques amb una subvenció de 300.000 euros d'ajuts europeus. Amb tot, l'equipament no va reunir prou diners i falta instal·lar-hi el telescopi que permetria fer les observacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.