Educació

Barcelona posa en ordre les ludoteques

Es dissenya un marc comú per als centres de lleure educatiu municipals

Els nous s'hi hauran de cenyir i els existents ho faran progressivament

L'objectiu és tenir almenys un centre de lleure a cada barri
Ricard Gomà
Tinent d'ALCALDE D'acció social

L'Ajuntament de Barcelona posarà ordre a la xarxa de ludoteques i casals públics de la ciutat, amb una mesura de govern que té l'objectiu d'establir un marc comú pel que fa a la planificació, programació i gestió d'aquests serveis. L'actuació es produeix després de l'entrada en vigor del decret del govern que regula les ludoteques a Catalunya.

El nou model establirà, segons va explicar ahir el tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania, Ricard Gomà, un concepte comú i uns criteris estàndards de qualitat de les prestacions, i permetrà al mateix temps, va dir, promoure l'equitat de l'oferta de serveis en tota la ciutat. La normativa municipal s'haurà d'aplicar obligatòriament als nous equipaments i pel que fa als existents, s'hi hauran d'adaptar de manera progressiva.

D'altra banda, el nou model tindrà en compte l'arrelament d'aquest tipus de serveis al territori i els paràmetres de proximitat, i, en aquest sentit, establirà eines de flexibilitat per adaptar-los a cada barri. L'Ajuntament no preveu obrir nous centres però expressa el seu desig de fer-los presents a tots els barris: “L'objectiu és tenir almenys un centre de lleure educatiu de referència a cada barri“, va dir Gomà.

Equitat i lleure

El nou model de ludoteques i casals infantils té com a usuaris més comuns els nens d'edats compreses dels 4 als 12 anys, així com les seves famílies. El padró actiu de Barcelona el 2009 era d'1.615.908 habitants, dels quals 233.576 eren menors de 17 anys, xifra que representa el 14% de la població barcelonina. Les projeccions indiquen que aquest percentatge augmentarà els propers anys fins a situar-se en un 21% el 2015.

Els centres de lleure educatiu hauran de facilitar l'accés en condicions equitatives, evitant qualsevol tipus de discriminació o exclusió per motius econòmics, socials de sexe, culturals o geogràfics. Alguns dels serveis dels equipaments poden adreçar-se també a altres públics, com infants de 0 a 3 anys acompanyats de familiars, a població de 12 a 16 anys, escoles i altres entitats.

La via d'accés serà la inscripció, per a la qual s'establiran criteris de prioritat, com ara la situació socioeconòmica de la família, el nombre de germans o la proximitat. D'altra banda, tots els centres hauran de tenir un reglament intern i una carta de drets i deures dels usuaris. La carta serà aprovada pel districte. S'establirà una taxa de pagament unitària per a tots els equipaments.

Els centres oferiran una cartera de serveis bàsics per als nens de 4 a 12 anys. També oferiran una cartera de serveis complementaris per a infants de 0 a 3 anys i per a les seves famílies i per a adolescents de 12 a 16 anys.

A partir de la mesura del govern, aquests equipaments tindran les denominacions de casal infantil o ludoteca infantil. Tot i això, podran incloure serveis complementaris com ara la ludoteca de petita infància o el projecte 12-16. En aquests casos, les identificacions faran constar també aquests altres serveis. Per tant, les hores mínimes d'atenció als infants als casals i les ludoteques seran de 15 hores setmanals en horari de tardes de dilluns a divendres. L'horari d'obertura serà de les 16.30 a les 17.00 hores, en funció de l'horari de les escoles del barri, mentre que l'horari de tancament serà de les 19.30 a les 20.00 hores.

Setmana blanca

La nova normativa no preveu cap novetat especial pel que fa a les noves vacances escolars de l'anomenada setmana blanca. Segons Gomà, l'oferta per a aquest període, a Barcelona del 8 al 11 de març, s'està elaborant en coordinació amb els sectors implicats i presentarà trets similars als que ja s'ofereixen en altres vacances com les d'estiu, Nadal o Setmana Santa. El que sí és segur, segons va avançar Gomà, és que els casals i ludoteques municipals, en aquestes dates, modificaran els horaris i obriran als matins.

En el cas que s'ofereixi servei de casal, el regidor va avançar que el serveis que es facin disposaran del programa de suport social que ja és habitual en aquests casos.

50
euros
costa la quota, que pot arribar als 99 euros. Hi ha 8 centres gratuïts.
90%
dels nens
de 4 a 12 anys que usen els centres de lleure viuen al barri on està ubicat.
234.000
menors
de 17 anys, un 14% de la població, és el públic potencial d'aquests serveis.
51
equipaments
públics de lleure educatiu és el total de centres que hi ha a la ciutat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.