Educació

Ensenyament

L'escola Bruguera celebra cent anys

Ahir van començar els actes commemoratius amb el desplegament d'una pancarta a la façana

Demà el col·legi farà una jornada de portes obertes amb activitats institucionals i lúdiques

Volem continuar la tasca d'aquells mestres que van iniciar aquest meravellós projecte

L'1 de setembre del 1911 es van iniciar les classes en aquest edifici centenari, que aleshores va ser anomenat Grup Escolar. El “grupo”, tal i com es coneixia aleshores l'escola Joan Bruguera, es va inaugurar oficialment el 17 de setembre d'aquell any amb una desena d'aules. Les publicacions de l'època, com per exemple la revista El Magisterio Gerundense van reflectir la importància de l'esdeveniment. “Gerona tiene ahora lo que no posee ninguna otra capital de España, ni la propia del estado: todas las escuelas públicas en edificios ‹ad hoc›”.

L'edifici de l'escola Bruguera va ser el primer de nova planta que es va aixecar a la Gran Via. Es va construir segons un projecte de Martí Sureda sobre els terrenys que antigament ocupava el baluard de la Santa Creu. Va ser la primera gran instal·lació construïda a Girona pensant en una concepció moderna de l'ensenyament. L'Estat va pagar el 60 % de les obres i el nom del metge gironí Joan Bruguera se li va donar el 14 de setembre del 1934. Fa uns pocs anys, el Bruguera va ser objecte d'una important obra de reforma i ampliació.

En el programa del centenari, el director del centre, Jordi Campeny, manifesta: “Cent anys després volem continuar la tasca d'aquells mestres que van iniciar aquest meravellós projecte, aprenent del passat, per percebre millor el present i encara millor el futur. Els professionals de l'ensenyament tenim la gran sort i la gran responsabilitat de compartir amb les famílies aquest objectiu”.

Actes al llarg del curs

Ahir es va donar el tret de sortida als diferents actes commemoratius del centenari que s'aniran organitzant al llarg del curs. Es va desplegar una pancarta a la façana de l'escola amb l'assistència dels alumnes. A la tarda, l'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) va fer una festa de benvinguda oberta a totes les famílies del centre. I al vespre, el grup Calaveras, format per exalumnes del Bruguera, va oferir un concert. Un dels plats forts d'aquesta commemoració tindrà lloc demà amb tot un seguit d'activitats de caràcter molt divers: de les 10 a les 11 del matí es faran unes visites guiades per exalumnes i després es descobrirà la placa del centenari al vestíbul de l'escola. Seguidament es presentarà el cartell commemoratiu, que ha estat elaborat per Jordi Serra i es presentarà la cançó del centenari. D'acord amb els corrents moderns que corren, en un acte com aquest no hi podia faltar un lipdub del col·legi. A tres quarts de dotze del migdia, la biblioteca organitzarà una taula rodona per explicar la història del centre en què participaran com a ponents el cap de l'oposició del Parlament i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal; el cuiner i exalumne del centre Joan Roca, del Celler de Can Roca, i l'arquitecte Josep Maria Birulés. Durant tot el matí, a diferents aules de l'escola es podrà veure l'audiovisual Cent any de fotografies. I s'exposarà l'obra de diversos artistes com Jordi Serra, Vicenç Huedo, Lluís Bosch Martí, Ignasi Esteve, Josep Maria Corominas o Joana Burcet, els quals han cedit o creat una obra arran del centenari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.