Educació

Barcelonès

A falta d'escola, aules al carrer

Pares i alumnes del centre Univers fan classe a la plaça Vila de la Gràcia per denunciar el retard en la construcció del nou equipament

Anteriorment ja havien decorat el solar de l'escola amb fotos de la canalla

De voluntat reivindicativa, no els en falta. Però d'originalitat a l'hora de dur-la a la pràctica, encara els en sobra més. Els pares i alumnes de l'escola Univers, a Barcelona, han fet de la necessitat virtut i han aconseguit que la seva protesta, aparentment circumscrita al districte de Gràcia, per reclamar la construcció d'una escola nova hagi traspassat límits territorials gràcies a la singularitat amb que està plantejada i executada. Primer ho van assolir engalanant els murs del solar del carrer Bailèn on s'ha d'alçar el centre, amb unes fotografies de la canalla que hi estudia amb un marcat rerefons artístic. Ahir al matí van fer un pas més organitzant una classe enmig de la plaça Vila de Gràcia. En tàctica i estratègia, estan creant escola.

Passades les deu del matí, i embolcallats amb les samarretes grogues que han esdevingut un símbol en contra de les retallades en educació, l'acte va començar a prendre cos quan els alumnes, amb una disciplina gairebé espartana, van seure al terra i van començar a fer dibuixos sobre un gran rotlle de paper. La temàtica, ahir, era lliure. Els progenitors, mentrestant, recollien el testimoni gràfic d'un moment que s'amplificarà mediàticament a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. El gran objectiu, ara, ja no és només sensibilitzar la ciutadania –que també–, sinó fer pressió sobre els polítics barcelonins perquè treguin l'obra de l'atzucac en que es troba.

Considerat com a projecte essencial en la xarxa d'ensenyament públic de primària de Gràcia, la compra dels terrenys on s'ha de construir l'equipament es va certificar en el mandat passat després que l'Ajuntament desemborsés 15 milions d'euros. La previsió inicial, era que l'escola havia d'entrar en funcionament el 2013. Les retallades pressupostàries de la Generalitat, però, han propiciat que ara mateix no hi hagi calendari per al començament de les obres, amb el contratemps sobrevingut que en el solar també s'hi ha de fer un pàrquing que, per ara, també està en situació de paràlisi. Mentrestant, els 100 alumnes del centre fan classe en barracons a la plaça Poble Romaní, però aquesta solució provisional té data de caducitat. “En dos anys arribarem al màxim de capacitat en aquest espai i, per tant, si no comença la construcció de l'escola nova en un plaç breu ens trobarem que no hi cabrà ningú més”, va comentar ahir Liliana Pinacho, membre de l'AMPA de l'Univers. La seva proposta és que l'Ajuntament avanci els 4 milions de la Generalitat, tal com ja ha fet amb el Mediterrània de la Barceloneta. Si no és així, tornaran a la càrrega. A les festes de Gràcia ja els esperen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.