Educació

La UdG es nega a convidar la família reial als seus centres

La institució aprova, per dos vots, que no farà res per millorar la imatge de la corona

El claustre acorda que els vincles amb la Fundació Príncep de Girona continuïn

L'assessor jurídic fa rebaixar el to del text inicial pel risc d'injúries

El claustre de la Universitat de Girona (UdG) va decidir ahir al migdia que no convidarà els membres de la família reial espanyola als seus centres –se n'exclou el Parc Científic i Tecnològic–. Un resultat molt ajustat (62 vots a favor per 60 en contra) farà que reis i prínceps espanyols no siguin convidats en actes oficials de la institució gironina.

El text inicial, presentat pel treballador Oriol Pellicer, exposava que la Fundació Príncep de Girona (FPdGi) havia nascut per netejar la imatge del rei Joan Carles, que va inaugurar el Parc Científic i Tecnològic el 2007. El ponent va demanar, fins i tot, que cap membre de la UdG anés a cap acte de la casa reial.

L'assessor jurídic de la UdG, Lluís Juncà, va recomanar que s'eliminés la referència a “privilegis medievals” del text i que es limités la simbologia de la corona al passat. Així, va dir Juncà, s'evitaria una hipotètica denúncia per injúries a la corona, segons es recull en el Codi Penal.

Tot i les intervencions de degans i vicerectors, 62 dels 132 membres claustrals presents ahir a la sala (amb 16 abstencions) van acceptar que ni el príncep Felip ni la princesa Letícia, que van ser en el Fòrum Impulsa de Girona fa deu dies, siguin convidats a la institució de les Àligues. A més, el text destaca, explícitament, que la UdG no contribuirà “ni institucionalment ni econòmicament en cap acte, projecte o institució que serveixi per millorar la imatge de la casa reial”.

En canvi, el claustre no va aprovar la petició dels estudiants de desvincular-se de la Fundació Príncep de Girona (FPdGi). L'estudiant ponent del punt, Sergi Vázquez, va exposar que en el patronat de la FPdGi hi ha empreses investigades dins l'entramat de l'Institut Nóos.

En la discussió, la rectora, Anna Maria Geli, va dir que la UdG no formava part del patronat de la fundació i que, per tant, no se'n podia desvincular. “No sé de quina manera ens hem de desvincular d'una cosa a la qual mai hem estat vinculats.” Geli –va admetre– forma part del consell assessor de la FPdGi. Els 62 vots en contra de desvincular-se de la fundació van superar els 41 vots a favor i les 17 abstencions. “No deixa de ser una incoherència”, va dir Geli després de la sessió respecte al punt aprovat.

Tampoc no va ser aprovat el fet que les taxes de la UdG s'ingressin a l'Agència Tributària Catalana, amb 68 vots en contra, 62 a favor i 12 abstencions. El ministre Wert no va ser declarat persona non grata per la UdG, per 57 vots en contra, 54 vots a favor i 14 abstencions.

Més de 6.000 euros

La mesa del claustre de la UdG no va permetre gravar imatges ni enregistrar so durant la sessió d'ahir. Els fotoperiodistes van poder fer la seva feina just abans que comencés la sessió, que es va allargar gairebé cinc hores. La rectora va dir que organitzar dues sessions de claustre ha costat més de 6.000 euros a la UdG.

LA XIFRA

62
vots
a favor que la UdG no convidi els membres de la casa reial als seus centres.
És incongruent que aprovem la declaració del principi i després donem suport a la FPdGi
Ramon Brugada
degà de medicina
[Demanant que la UdG deixi de pagar a Madrid] Entre la covardia i la temeritat, hi ha la valentia
Oriol Pellicer
treballador
No volem canviar el text contra el ministre Wert. Hem de ser capdavanters en aquest aspecte
Xavier Roger
estudiant

LES FRASES DEL CLAUSTRE

No pot ser que el claustre d'avui [ahir] es faci coincidir amb la preinscripció universitària
Dolors Vidal
degana de turisme
El sistema de govern és difícil de gestionar, i ha calgut flexibilitat sobre la marxa per aprovar el punt
Anna Maria Geli
rectora de la udg
Cada cop que el príncep ve a Girona, hi ha helicòpters i furgons, i es coarta la llibertat d'expressió
Sergi Vázquez
estudiant
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.