Societat

Lledoners assaja amb èxit un model de presó tranquil·la

180 interns del centre penitenciari del Bages participen voluntàriament en un règim de vida sense drogues ni violència

El compromís dels presos ha aconseguit desterrar la tensió que habitualment es viu en un presidi

“Ho hem aconseguit”. Així d'eufòric, i no li falten motius, s'exclama Hermini González, director de la presó de Lledoners, quan valora els resultats del règim de vida que s'ha implantat a dos mòduls del centre penitenciari. Són poc més de 180 els presos, dels mòduls 6 i 4, que s'han compromès a viure sense drogues, sense violència i amb una actitud de responsabilitat envers el company i l'entorn que habiten. I l'experiència està resultant un èxit rotund, celebrat pel director del centre però també –i sobretot– pels mateixos interns, que en són els primers beneficiats, que han aconseguit viure amb un nivell d'harmonia fins ara mai vist en una presó.

En l'èxit de l'experiència és clau, també, el compromís i la implicació dels funcionaris i personal de tractament. Han trencat la barrera que els allunya sempre dels presos per convertir-se en alguna cosa similar a un amic. “Si tot va bé, quan sóc aquí al pati amb ells deixo de ser funcionari”, afirma en Francesc, cap d'unitat del mòdul 6. “Amb aquesta experiència estem trencant mites dins de la presó; el del xivato, el de la intimidació, aquí no hi ha interns més importants que uns altres”, resumeix la Cristina, psicòloga del mateix mòdul.

La forma de vida en aquests mòduls es defineixen amb tres paraules: responsabilitat, participació i convivència. Els presos hi accedeixen de manera voluntària i es responsabilitzen de no consumir droga ni barallar-se, i participen d'un curiós sistema de comissions i assemblees amb què estan organitzats.

De 30 a 180

L'experiència va arrencar l'octubre del 2009 amb 30 presos del mòdul 6 –amb delictes relacionats amb el tràfic de droga–, i de seguida se n'hi van afegir de nous, fins als 91 que hi ha actualment. El mòdul 4, on hi ha presos que han comès delictes de violència contra terceres persones, s'hi va afegir fa mig any i les normes de convivència les segueixen els 94 reclusos que hi ha tancats.

Incomplir alguna de les normes suposa ser expulsat del mòdul. En aquest temps, només 20 presos han estat expulsats, i d'aquests, 8 han demanat tornar-hi. Passar pel mòdul 4 o 6 de Lledoners situa els interns en una millor situació a la rampa de sortida de la reinserció a la societat. Des de la presó es demana que la societat també hi cregui i hi doni un cop de mà.

LES FRASES

Els interns es responsabilitzen de la vida al mòdul i això els prepara per a la vida fora de la presó
Hermini González
director de lledoners
La gent s'adona que pot viure a la presó sense droga i desenvolupant-se ells mateixos
Francisco Vicente
subdirector de tractament
Aquí el tracte és molt més diferent, també discutim però ho fem com ho fan les persones: parlant
Manuel
Intern mòdul 6 de lledoners
Vaig entrar a Lledoners al mòdul 1, allò és l'infern, en canvi aquí tots som iguals
Roberto
intern del mòdul 6 de lledoners
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.