Societat

Què costarà el papa?

El papa només estarà a Barcelona un dia. Les màximes despeses seran en matèria de seguretat ja que, entre d'altres coses, utilitzarà el papamòbil per anar de l'arquebisbat a la Sagrada Família

Moviments religiosos de base demanen que els comptes de la visita de Benet XVI siguin clars i que no se n'amagui cap xifra

Una missa del papa a Londres més l'actuació de la mediàtica Susan Boyle costarà 24 euros

Encara no se sap quan costarà la visita del pontífex a Barcelona. El cardenal arquebisbe, Lluís Martínez Sistach, quan va comparèixer davant els mitjans de comunicació per donar detalls de la visita de Benet XVI va explicar que aquesta seria “austera”. Però no va aclarir cap número. En espera que aquest punt s'aclareixi –se suposa que les dades es faran públiques a partir del setembre, amb la tornada de les vacances– ja hi ha sectors dintre de l'Església que demanen claredat. El col·lectiu Església Plural n'és un. Des de la seva pàgina web, manté que “no n'hi ha prou a dir que serà un viatge auster” i reclama les xifres clares i “transparència absoluta” “ara més que mai –diu– en plena crisi econòmica, quan s'estan retallant despeses, pensions i salaris, amb milers d'aturats a tot Catalunya”. El col·lectiu Església Plural recorda “les presumptes irregularitats econòmiques del viatge del papa a València en el 2006” i manté que l'Església catalana no es pot permetre la mínima ombra de dubte sobre cap aspecte de la visita del papa. “La societat catalana en general i amplis sectors de fidels ho viuríem com un escàndol”, diu.

El papa Benet XVI arribarà a Barcelona provinent de Santiago de Compostel·la el dissabte 6 de novembre. Arribarà a l'aeroport del Prat cap a les nou de la nit i se n'anirà directament a la seu de l'arquebisbat, on dormirà. L'endemà diumenge a un quart de deu del matí Benet XVI s'enfilarà al papamòbil i se n'anirà fins a la Sagrada Família. El recorregut, que en principi hauria de durar menys d'una hora i servirà perquè els fidels que vulguin el puguin saludar, estarà envoltat de les màximes mesures de seguretat. Al temple de la Sagrada Família es farà l'acte més important de la visita papal: la consagració del temple. Després el papa resarà l'àngelus a la façana del Naixement, davant milers de persones.

Dinar, també a l'arquebisbat

Al migdia, el papa tornarà a l'arquebisbat per dinar i a la tarda s'espera que visiti l'Institut Nen Déu, una obra beneficosocial de les Germanes Fanciscanes dels Sagrats Cors dedicada a l'assistència de joves amb síndrome de Down i altres discapacitats. Cap a dos quarts de set del vespre, Benet XVI serà conduït a l'aeroport per tornar a Roma.

De fet, doncs, les màximes despeses seran en seguretat, ja que s'haurà de mobilitzar policies estatals, perquè és una visita d'Estat, i Mossos d'Esquadra. Per tant, aniran a càrrec del govern estatal i de la Generalitat. A banda, però, també s'haurà de mobilitzar un gran nombre d'agents de la Guàrdia Urbana, que hauran de tallar carrers i regular el trànsit per facilitar la mobilitat del papamòbil i el seguici del papa. L'organització i el muntatge dels escenaris i les pantalles gegants perquè els fidels puguin seguir la missa de la Sagrada Família se suposa que aniran a càrrec de l'arquebisbat.

Compte corrent per fer donacions

Per aquest motiu, l'arquebisbat ja ha obert un compte corrent per recollir donatius. La sol·licitud de donatius als fidels és una pràctica molt habitual que té l'Església catòlica per finançar-se, i per tant no és estranya que un cop més i pel motiu de la visita papal es demani la col·laboració dels creients. Les col·lectes especials per recollir diners és un gest molt habitual.

Una altra font de finançament, però, serà, sens dubte, la venda d'objectes commemoratius. De moment l'arquebisbat, segons informa a la seva pàgina web, ja ha editat un pòster (que reproduïm en aquesta pàgina) i un punt de llibre (amb una pregària), tot i que es desconeix a quin preu ho faran pagar. Segur, però, que el marxandatge pot acabar sent espectacular: samarretes, gorres, CD, etc. Tot el que es vulgui.

No es farà pagar entrada

El que l'arquebisbat ha descartat totalment és sufragar les despeses del viatge del papa com ho pretén fer l'Església catòlica britànica que, en una decisió inèdita que ha deixat bocabadats milers de fidels, ha decidit cobrar a totes les persones que vulguin assistir als actes en què participi el pontífex del 16 al 19 de setembre pròxim. Les misses tenen diferents preus segons la situació, la capacitat i els “extres” i aniran dels 6 als 30 euros.

L'acte més car, que costarà 25 lliures (30 euros), serà la missa que el papa celebrarà a Birmingham el 19 de setembre on beatificarà el cardenal John Henry Newman. Una mica més econòmica sortirà la missa de Glasgow del 16 de setembre. Costarà 24 euros, però després de la missa hi haurà una actuació especial de Susan Boyle, l'aficionada escocesa que va saltar a la fama en el programa de televisió Britain Got Talent. L'acte més barat (6 euros) serà una oració al Hyde Park. A canvi de l'aportació econòmica, els fidels rebran un “pack del pelegrí”, que inclourà, entre d'altres objectes, un pòster i un CD.

En la seva visita a Barcelona es calcula que 7.500 persones podran entrar al temple de la Sagrada Família per escoltar la missa en viu. La resta l'hauran de seguir per les pantalles gegants des de l'exterior. O per la tele des de casa.

22
hores
s'estarà Benet XVI a Barcelona el pròxim 7 de novembre. Arribarà el dia 6 a les nou del vespre i marxarà a les 7 de l'endemà.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.