Societat

Només un terç de l'alumnat té resolta la setmana festiva

El 70% dels infants necessitaran activitats extraescolars

Les associacions de pares i mares denuncien que els ajuts públics només en cobreixen un 10% del cost

La neu no centrarà l'oferta de lleure

La nova setmana de vacances lectives –que es farà l'última setmana de febrer o la primera de març– farà anar de bòlit la majoria de les famílies que no podran conciliar les obligacions laborals amb el nou calendari escolar. Segons el càlcul de la FAPAC (Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya), només un terç de l'alumnat té resolta aquesta setmana, mentre que per a la resta s'hauran de buscar fórmules que, a més, no suposin un cop per a l'economia familiar.

Entitats i empreses de lleure ultimen els detalls de l'oferta d'activitats, que costaran entre 90 i 350 euros. La FAPAC estima que les activitats que organitzin a les escoles les associacions de pares d'alumnes (AMPA) sortiran per uns 100 euros. Àlex Castillo, vicepresident de la FAPAC, denuncia que la subvenció prevista pel Departament d'Educació només cobrirà entre el 5% i el 10% del cost total. “No tothom ho podrà pagar”, adverteix. La majoria de les AMPA s'han posat en contacte amb els ajuntaments dels municipis per tal que siguin els consistoris els que s'encarreguin de l'acollida d'alumnes durant la setmana festiva. “Una solució podria ser celebrar casals per barris, i no per escoles”, assenyala Castillo. Però la resposta en molts casos és que la situació de crisi econòmica també té contra les cordes les administracions locals.

Des del departament s'insisteix que tant les AMPA com els consistoris rebran ajuts que sumen 800.000 euros i que seran ampliables. Educació posa com a exemple que aquest estiu les subvencions per organitzar activitats de lleure a les escoles durant l'última setmana de juny i la primera de setembre van pujar a 550.000 euros. Si bé es va haver d'habilitar una partida addicional per a les AMPA, els ajuntaments només van gastar una part dels ajuts.

Encara que el departament parla de subvenció per activitat i no per alumne ni per família, el sindicat UGT critica que, si es fa el càlcul dels 800.000 euros amb el nombre d'infants que necessitaran activitats extraescolars, “la partida és ridícula”. Si dos terços dels alumnes matriculats a infantil i primària han d'anar a fer activitats de lleure, l'ajut surt a poc més d'un euro i mig.

Rosa Cañadell, portaveu del sindicat majoritari USTEC-STES, assenyala: “Enlloc veiem la garantia de diners i organització per atendre els alumnes durant aquesta setmana”. Des de CCOO, en canvi, critiquen que es gastin recursos en una setmana festiva, quan “en plena crisi no hi ha prou places per accedir a la formació professional i les escoles d'adults”, es queixa la secretària d'Ensenyament, Montse Ros. Aliens a aquesta polèmica, entitats de lleure com ara la Fundació Catalana de l'Esplai o la Pere Tarrés enllesteixen l'oferta d'activitats. La Fundació Catalana de l'Esplai planeja un programa que serà la continuïtat del d'estiu. La principal novetat seran les colònies de noves tecnologies, i no es dedicarà cap activitat específica a la neu “més enllà de les colònies de natura que es facin en cases del Pirineu”, explica el portaveu, Josep Maria Valls. En canvi, la Pere Tarrés sí que ha programat una oferta d'esports de neu, i els albergs pròxim al Pirineu “faran activitats relacionades amb l'esquí”, explica Albert Riu, cap de vacances i lleure.

LA DATA

07.01.2011
Serà festa
a la majoria de centres tot i no formar part de les vacances de Nadal, ja que l'han triat com a dia de lliure disposició.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.