Societat

Més de deu mil persones reivindiquen la cultura del foc a Berga

Més de 10.000 persones van respondre ahir a la crida feta per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i els organitzadors de la Patum i van aplegar-se a Berga per reivindicar la preservació de la cultura del foc, un dels símbols dels Països Catalans. La convocatòria per demanar que una directiva europea –que regula la seguretat de la utilització del material pirotècnic– s’adapti a les festes tradicionals catalanes per tal que no es perdin, va ser tan espectacular que Berga va quedar petita.

Desenes d’autocars i de cotxes particulars van col·lapsar els accessos a la localitat i unes 450 colles de diables i bèsties van intentar encabir-se pels seus carrers. La realitat va ser que quan la festa (els actes programats amb antelació) ja estava a punt d’acabar-se, passades les vuit del vespre, moltes colles encara no havien ni pogut entrar a la plaça de Sant Pere, seu i emblema de la Patum.

Manifest
Durant la diada es va llegir un manifest que apressava el ministeri d’Indústria perquè faci d’una vegada una transposició de la llei europea beneficiosa per a la cultura dels Països Catalans. El plat fort de la jornada va ser l’actuació de les colles infantils de diables i bèsties i, sobretot, l’actuació de la Patum infantil. Els infants van ser protagonistes d’una festa reivindicativa que va pretendre, precisament, vetllar perquè en un futur puguin continuar participant en les festes amb foc.

Els assistents a la festa van poder disfrutar dels salts, en aquest cas reivindicatius, de la Patum fora de temporada, però a la mateixa plaça.

Explicacions
L’eurodiputat d’ICV Raül Romeva, un dels cinc catalans que van votar a favor de la directiva, es va defensar ahir dient que precisament l’havien votat "perquè la normativa europea admet fer excepcions amb les festes vinculades a la tradició o religioses, com els correfocs, la Patum, les Falles i les sortides de bèsties, entre moltes d’altres. Romeva va traslladar al ministeri d’Indústria la responsabilitat que a hores d’ara aquesta directiva encara no estigui feta.

El candidat d’ERC al Parlament europeu, Oriol Junqueras, també va criticar la inacció del govern central per no haver adaptat encara la directiva i va acusar l’Estat espanyol “d’estar posant en perill la continuïtat de festes com la Patum”. També per donar pressa al govern espanyol, CiU ha presentat al Congrés de Diputats una proposició no de llei en defensa de les actuacions pirotècniques de la cultura catalana, amb l’objectiu que aquesta proposició es debati a la comissió d’Interior. CiU recorda que la tradició del foc es remunta a més de 800 anys i que l’Estatut atorga competències plenes en cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.