Societat

salut

El suïcidi ja és la primera causa de mort en joves

El descens dels accidents de trànsit fa emergir una realitat silenciada

El 76% dels actes són comesos per homes

Més de 400 persones –417, per ser exactes– van morir per suïcidi l'any 2008 a Catalunya. Tot i la duresa de la dada, el cert és que la taxa de suïcidis de Catalunya (5,7 casos l'any per 100.000 habitants) és una de les més baixes d'Europa i ha anat disminuint en els darrers deu anys. Això no va evitar, però, que durant el 2008 (darrer any de què es disposa de dades) el suïcidi es convertís per primer cop en la principal causa de mort entre els adults de 25 a 44 anys. El motiu no cal buscar-lo en un augment real del nombre de suïcidis, sinó en el descens sostingut dels accidents de trànsit, que, tradicionalment, havien estat la primera causa de mort en aquestes edats.

Les dades que recull el Registre de Mortalitat de Catalunya mostren clarament que el sexe té una influència directa en el suïcidi: el 76% de les defuncions corresponen a homes. Això vol dir que l'any 2008 es van suïcidar el triple d'homes que de dones. Aquest comportament es reflecteix en les taxes de suïcidi de cada grup: el 8,7 per cada 100.000 homes i el 2,72 pel que fa a les dones.

D'altra banda, a mesura que augmenta l'edat, també s'incrementa la taxa de suïcidis, sobretot entre els homes. En el cas de les dones, aquest indicador es manté força més estable en totes les etapes de la vida.

L'evolució de la taxa de suïcidis durant els últims deu anys permet constatar que, tot i que s'ha mantingut una tendència general a la baixa (s'ha passat d'una taxa del 7,62 l'any 1999 al 5,7 el 2008, cosa que suposa un descens del 33%), el fet és que, precisament l'any 2008, es produeix un cert repunt. Caldrà esperar a disposar de les dades del 2009 per veure si aquesta tendència a l'alça es manté i si té alguna relació amb els efectes de la crisi econòmica.

Per prevenir els casos de suïcidi, el departament de Salut va posar en marxa, l'any 2004, un programa especialment adreçat a detectar i tractar persones en situació de risc, la majoria afectades per una depressió major. De moment, el programa només s'ha dut a terme al districte barceloní de la Dreta de l'Eixample i a Sabadell, coordinat pels hospitals de Sant Pau i Parc Taulí, respectivament. En tots dos casos, els centres hospitalaris, en col·laboració amb els centres d'atenció primària i els serveis socials, han aconseguit reduir tant les temptatives de suïcidi (fins a un 30%) com els reintents.

LA XIFRA

1,64
per cent
dels adolescents de 15 i 16 anys pateixen depressió major, segons un estudi del 2007 de l'hospital Parc Taulí de Sabadell.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.