Societat

El 76,7% dels valencians sap parlar en llengua pròpia

Enquesta sobre coneixement i ús social de la Conselleria d'Educació, la primera des de 2005

La pràctica totalitat dels ciutadans (93,9%) entén el valencià, en major o menor grau

El 45,3% afirma que llig “prou bé” o “perfectament” revistes i llibres

Baixa el percentatge de persones que parlen sempre en valencià

Cinc anys després de l'última enquesta (2005), la Conselleria d'Educació ha publicat els resultats d'un nou estudi sobre coneixement i ús social del valencià en la població major de 15 anys.

Segons les dades facilitades ahir, el 76,7% de la població sap parlar el valencià, un percentatge que creix fins al 82,4% si no es computen les comarques castellanoparlants.

L'enquesta també revela una altra dada positiva i és que la pràctica totalitat dels ciutadans (93,9%) entén el valencià, en major o menor grau.

Per una altra banda, la mostra indica que la família està perdent pes com a font de transmissió de la llengua. El 53% continua aprenent el valencià al si familiar però el 47% ho fa en uns altres àmbits.

Pel que fa a la lectura, el 85,9% de la població enquestada (el 89,3% en el cas de les comarques valencianoparlants) assegura que no té cap problema a entendre retolacions, comunicacions o anuncis escrits en valencià; i el 45,3% afirma que llig “prou bé” o “perfectament” revistes o llibres.

Ús social

Un 40% dels consultats diu que utilitza el valencià a sa casa i d'aquests només un 28,8% assegura que el parla “sempre”, una xifra significativament inferior a la registrada en l'enquesta de 2005, en què un 32,6% es decantava per aquesta opció.

L'ús del valencià pel que fa a les relacions amb els amics és superior al de l'àmbit familiar, amb un 48,3%.

L'enquesta recull per primera vegada el nivell d'ús de la llengua a Internet: el 43,8% dels consultats utilitza el valencià amb distinta freqüència en la pàgina del navegador, un percentatge que augmenta fins al 67,5% en les anomenades xarxes socials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.