Societat

Boi Ruiz diu que la situació de la sanitat catalana seria “dramàtica” sense les assegurances privades

El conseller de Salut aposta per portar a terme reformes estructurals però no hi inclou el copagament

El nou titular de Salut diu que de moment hi continuarà havent tensions de tresoreria

El nou conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha assegurat avui que sense el 25% dels catalans que tenen una assegurança mèdica privada la situació de la sanitat pública a Catalunya seria “dramàtica”. Segons Ruiz, existeix un “greu problema econòmic” de finançament del sistema sanitari.

En declaracions a l'emissora Rac 1 recollides per Europa Press, el titular de Salut ha recordat que el sistema sanitari públic de Catalunya dedica una mitjana de 1.200 euros per habitant i any per obtenir uns resultats finals similars als de comunitats autònomes que en destinen uns 1.600, i això és possible per l'“esforç complementari” dels ciutadans que tenen una assegurança privada.

El nou titular de la conselleria amb major pressupost del govern ha garantit que la salut serà un tema central de l'agenda política de l'executiu, perquè el sistema requereix reformes estructurals que cal que siguin afrontades.

Ruiz, conseller independent que abans d'arribar al càrrec presidia la patronal Unió Catalana d'Hospitals (La Unió), aposta per reformes que no resultin sorprenents i que no es modifiquin “cada quart d'hora”. En qualsevol cas, ha considerat que caldrà explicar-les amb “molta pedagogia” als ciutadans perquè entenguin que la situació és delicada i cal desvincular el finançament del sistema de la situació de l'economia productiva.

La reorganització aniria dirigida a “gastar d'una altra manera”, segons Ruiz, basant-se en l'anàlisis detallat de quines coses són més supèrflues però no mitjançant la introducció del copagament perquè, fer-ho, afectaria les classes socials més afectades per la crisi.

Entre les reformes a emprendre ha apuntat la supressió de l'IVA que paguen els centres pels productes sanitaris, ja que el sistema s'encareix a si mateix, a més d'una major flexibilitat en la capacitat de compra, tot i que ha insistit en la defensa d'un “model d'èxit” com el català.

El conseller ha dit que de moment es mantindran les “tensions de tresoreria” que han representat l'endarreriment d'alguns pagaments al sector concertat i ha apostat perquè les reformes que es portin a terme comptin amb la triple sostenibilitat econòmica, social i política.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.