Societat

El model d'universitat, més enllà de l'elecció del rector

Els rectors reclamen que el debat no es limiti a la governança i es tracti en profunditat el futur de l'educació superior

La modernització ha de millorar l'eficiència

Aposten per dissenyar un model propi

El debat sobre la modernització del sistema de govern de les universitats públiques catalanes torna a estar sobre la taula després de la crisi oberta arran de la proposta presentada pels presidents dels consells socials, que aposta per restar poder als rectors i per una gestió inspirada en l'empresa. Tot i el xoc inicial de visions, els rectors celebren que es parli de governança, però reclamen un debat més ampli en què es tracti en profunditat el futur de l'educació superior i, especialment, el model de finançament. També recorden que van ser els primers que van proposar eines per modernitzar la institució, recollides al llibre blanc del 2008.

Les fórmules per determinar el futur model són diverses. Ana Ripoll, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, aposta per “decidir quina universitat volem i, a partir d'aquí, determinar un model de governança que no es pot separar del de finançament”. En canvi, el rector de la Pompeu Fabra, Joan Josep Moreso, considera que “si afrontem bé la governança i el finançament, ja es determinarà després el model d'universitat”. Sigui com sigui, tots coincideixen que cal obrir un debat seriós, que vagi més enllà del sistema d'elecció del rector i que tingui com a objectiu principal millorar l'eficiència. “Hem d'aconseguir prendre decisions més àgils i més eficients i que quedin clares les responsabilitats de cada òrgan de govern”, destaca el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró.

El rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, també reclama que el futur model respecti i aprofundeixi en l'autonomia universitària.“La paraula clau per abordar el debat no és elecció del rector; n'hi ha d'altres com ara model de finançament o presa de decisions i, davant de tot, autonomia universitària”, subratlla.

Punt de partida

Les propostes recollides en el llibre blanc són, segons els rectors, un bon punt de partida. Coincideixen també que s'ha de consensuar un model propi “amb les bones idees d'altres països però d'acord amb la nostra tradició”, assegura la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli. El rector de la Rovira i Virgili de Tarragona, Francesc Xavier Grau, detalla que “importar idees d'altres sistemes no és plantejar un model”. Un model en què s'ha de defugir de copiar la gestió empresarial. “La universitat té una funció social que no es limita a la transferència de coneixement, també ha de crear esperit crític”, afirma el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas.

Per Imma Tubella, l'estructura de la Universitat Oberta de Catalunya, de la qual és rectora, pot servir de model per a la resta: “Si tenim una universitat en el sistema que funciona d'una altra manera, que no té endeutament, que és àgil i flexible, encara que no és exempta de problemes, no l'obviem i mirem cap a una altra banda”.

En el punt en què no hi una opinió unànime és si el model s'ha de cenyir al marc legislatiu existent o si ha de ser més ambiciós. Una solució mixta que alguns apunten és consensuar tant els avenços que no necessitin canvis com els que requereixin la reforma de la llei estatal.

Necessitem eines perquè les polítiques de govern arribin a tota la universitat
Ana Ripoll
RECTORA UNIVERSITAT AUTÒNOMA
No s'està fent una discussió profunda; tot se centra en com s'escolleix rector
Francesc Xavier Grau
rector univ. rovira i virgili
Hem d'avançar en el que podem i anar configurant objectius a mig termini
Antoni Giró
rector universitat politècnica
El llibre blanc és l'inici d'un debat que hauríem d'estendre a tota l'educació
Imma Tubella
RECTORA UNIVERSITAT OBERTA
La comunitat acadèmica no és una empresa en què es mesura la producció
Joan Viñas
rector universitat de lleida
Hem de poder consensuar un model ambiciós per influir a Madrid
Josep Joan Moreso
rector universitat pompeu fabra
Hi ha sintonia amb els consells socials, malgrat els punts de vista diferents
Anna Maria Geli
Rectora universitat de girona
En la futura reforma s'ha de combinar el realisme amb l'ambició
Dídac Ramírez
RECTOR UNIVERSITAT DE BARCELONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.