Societat

La contra

Jazz amb gust de botifarra

El Gremi de Carnissers i Cansaladers de Terrassa crea un embotit autòcton que està basat en les postres de músic i que està inspirat en el 30è festival que comença avui

El 30è Festival de Jazz de Terrassa arrenca avui amb una incorporació d'última hora. No es tracta de cap fitxatge musical sinó gastronòmic. El Gremi de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters de Terrassa i comarca ha creat la botifarra de músic, inspirada en el jazz. “No hi ha cap festa bona si no hi ha un bon àpat”, va sentenciar ahir el tresorer del gremi, Miquel Mir. Agafant com a referència el nom de les tradicionals postres de músic, els mestres artesans de la ciutat han farcit la botifarra de fruits secs (avellanes, ametlles, nous i panses) i l'han aromatitzat amb un toc de vi dolç. N'hi ha dues varietats: la botifarra crua en format tradicional i el bull en tripa semi arrissada. La botifarra de músic es ven a les carnisseries i xarcuteries adherides de la ciutat i també als restaurants i bars de tapes. La idea del gremi és que cada xarcuter aporti la seva creativitat a l'hora d'elaborar l'embotit, decidint quin tipus de fruit sec hi posen o quin tipus de vi dolç utilitzen.

Aquesta creació gastronòmica s'afegeix al catàleg de productes autòctons presentats l'últim any. El xef Artur Martínez, que té una estrella Michelin, va crear la botifarra terregada l'any passat. Després del boom inicial, en què es van vendre molts quilos d'aquest embotit, la demanda s'ha mantingut. Tot i això, segons el president del Gremi de Carnissers, Xavier Casanovas, “la gent pregunta a les botigues, i fins i tot, vénen de Barcelona per comprar aquesta botifarra”. Una experiència semblant ha passat amb la coca de munt, una base creada pel forner Mario Monzó i elaborada amb farina ecològica i aromes de romaní i farigola. De fet, aquesta coca té dues versions, la dolça i la salada, per combinar-la amb la botifarra terregada. L'aposta pel cigró menut, un altre producte autòcton de la comarca, també ha estat un èxit. Aquests productes terrassencs han despertat la curiositat dels clients dels restaurants. “Hem provocat unes sinergies que són l'inici d'una cursa de fons”, va explicar el president del Gremi d'Hostaleria, Lluís Rístol, que va afegir-hi que aquesta oferta pot atraure turistes. El regidor de Turisme, Xavier Martin, va destacar que la gastronomia de la ciutat viu un moment “dolç” gràcies a iniciatives com aquestes, lligades als mercats municipals. L'empenta dels gremis és tan potent que ara es treballa en més iniciatives. També es presentarà en breu una botiga on es podran trobar les creacions gastronòmiques de la ciutat.

D'altra banda, el 30è Festival de Jazz començarà avui a les 8 del vespre a la Nova Jazz Cava amb un concert de Jazzspirit i Josep Maria Farràs. El quartet vallesà; amb Carles Pineda amb el saxo alt, Enric Carreras amb el piano, Pepe Coca amb el contrabaix i l'Adrià Font a la bateria; oferirà al públic un jazz fresc, acompanyats d'uns dels millors trompetes del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.