Societat

justícia

No unànime dels advocats a la retallada en justícia gratuïta

Els degans de tots els col·legis catalans coincideixen a oposar-se frontalment a la proposta de rebaixar un 10% la partida del torn d'ofici

El col·lectiu no descarta respondre amb una acció de força

La totalitat dels degans del col·legis d'avocats de Catalunya han dit no a la pretensió de la conselleria de Justícia de rebaixar un 10% la retribució —tècnicament indemnització– que perceben els advocats que presten el seu servei en la justícia gratuïta. Les negociacions entre el departament i el Consell de Col·legis d'Advocats està encara oberta, però els degans reunits divendres i dissabte de la setmana passada van arribar a aquest punt de consens: donar un no rotund i unànime a la pretensió de la retallada. Durant el 2010, la justícia gratuïta va suposar una factura de 60 milions d'euros al pressupost de la Generalitat.

El malestar existent entre els advocats va quedar palès en una assemblea multitudinària celebrada dilluns al vespre al Col·legi de Barcelona. Jorge Tienda, responsable del torn d'ofici a la junta que presideix el degà, Pedro Yúfera, va ser l'encarregat de transmetre als col·legiats en quin punt es troba la negociació. “Els degans estan d'acord a no firmar cap document que suposi una retallada, això no ho assumim”, va resumir.

Tienda va acompanyar le seves paraules d'un avís a l'administració: els advocats no descarten dur a terme algun tipus de mobilitzacions per defensar els seus drets. Una altra qüestió és l'abast que aquesta protesta podria arribar a tenir, ja que el mateix Tienda va descartar la possibilitat de fer una vaga –els advocats estan obligats per llei a prestar el servei de l'assistència jurídica gratuïta– i va deixar com una possibilitat llunyana la convocatòria d'una manifestació, tot i no tancar-hi la porta.

Entre els lletrats que van assistir a la reunió es van alçar veus molt crítiques. “Per què no podem anar a la vaga amb el suport de la junta del col·legi”, va dir un lletrat que va ser secundat per un càlid aplaudiment dels companys. Un altre advocat va exposar el greuge comparatiu amb “els funcionaris de tramitació, que cobren 400 euros per guàrdia i ja sabem al ritme que treballen”, i nous aplaudiments.

Des del sector es recorda que els barems amb què es paga el torn d'ofici fa tres anys que estan congelats i que es pot reduir la despesa actuant sobre la gestió en comptes de retallar les retribucions.

Davant el panorama del desacord, els advocats temen que la conselleria imposi els seus criteris per decret. En cas que la retallada sigui inevitable, des del Col·legi de Barcelona s'està fent un estudi per veure en quins àmbits del torn d'ofici seria menys perjudicial.

6
milions d'euros
s'estalviarà, aproximadament, la conselleria de Justícia si aplica la rebaixa del 10% al torn d'ofici.

Gener i febrer, pendents de cobrar

Els pagaments als advocats que presten el servei de la justícia gratuïta no han estat mai un exemple de puntualitat, i ara no és una excepció. El departament de Justícia encara no ha abonat als lletrats les partides corresponents als mesos de gener i febrer d'aquest any, ni el 16% del que corresponia al mes de desembre del 2010.

El compromís de la conselleria és de pagar gener abans que acabi el mes de març i prosseguir amb els pagaments en els mesos següents. Tot i el retard, els mateixos advocats catalans coincideixen a afirmar que la situació aquí és infinitament millor que en altres llocs de l'Estat, i especialment a Madrid.

A Barcelona, un col·lectiu d'advocats que s'agrupen sota la sigla Altodo, han convocat per demà a la tarda una concentració davant la seu del Col·legi d'Advocats. Es tracta d'una entitat d'àmbit estatal que ja va organitzar recentment una protesta a Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.