Societat

Creix la protesta de metges i infermeres

El personal de la salut pública respon a la crida a la calma de Ruiz amb els primers talls de trànsit contra la tisorada

Els hospitals de Palamós i Olot es neguen a aplicar la reducció

Catalunya va viure ahir una nova jornada de protestes del personal sanitari contra la retallada a la salut pública, que s'està convertint en el sector més bel·ligerant contra l'ajustament econòmic. La protesta va pujar de to fins a col·lapsar bona part dels accessos a la ciutat de Barcelona durant el migdia.

Delegats del sindicat Metges de Catalunya (MC) es van concentrar ahir davant del departament, on van demanar la dimissió de Boi Ruiz. Alhora, diverses protestes es van produir –fins a sumar prop de 3.000 persones– davant dels centres hospitalaris on es convocaven, sobretot als de l'àrea metropolitana de Barcelona, però també a Blanes, Viladecans i a Lleida. Per primer cop des que ha començat la retallada, es van produir importants talls de trànsit en artèries de circulació vitals per a la ciutat de Barcelona, com ara les dues rondes, la Gran Via o l'avinguda Diagonal.

A la tarda va continuar la queixa amb una nova manifestació al centre de Barcelona fins a la plaça de Sant Jaume, convocada a través de les xarxes socials. Era la primera protesta davant de la Generalitat per la tisorada. Va ser la resposta del col·lectiu de metges i infermeres a la crida a la calma sol·licitada per Ruiz. El secretari general de MC, Antoni Gallego, va mostrar la seva perplexitat davant l'anunci del govern de blindar els serveis bàsics. “Qualsevol metge garanteix l'atenció perquè ho porta a l'ADN”, va dir.

Pel que fa a les propostes de retallada, els gestors dels serveis sanitaris del Baix Empordà i de la Garrotxa, entre els quals els hospitals comarcals de Palamós i Olot, no accepten les retallades que la conselleria vol imposar-los, perquè consideren que minen la qualitat assistencial. L'alcaldessa de Palamós i presidenta dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, Teresa Ferrés, explica que des de Salut se'ls ha indicat que han de retallar en 4,7 milions, una quantitat “inacceptable”. El patronat de la Fundació Hospital Sant Jaume d'Olot també es planta, perquè assegura que, fent un esforç, només pot assumir 1,1 milions de retallada, incloent-hi la meitat dels recursos, estalviats en altres exercicis. Sanitat demana que retalli fins a 1,8 milions.

LA FRASE

Mai no deixarem d'atendre un malalt. Per això sobta l'acord del govern per voler garantir-ho
Antoni Gallego
sec. gen. metges de catalunya

Salut investiga els centres que ja ajornen operacions

El Departament de Salut obrirà expedients informatius als centres sanitaris que ajornin operacions, proves o tractaments adduint com a causa les retallades pressupostàries. Així ho va assegurar ahir a RAC1 el conseller Boi Ruiz que va recordar que aquest és el mecanisme ordinari que fa servir el departament per aclarir aquest tipus de situacions a partir de les reclamacions dels usuaris. Ruiz va afirmar que “no té cap sentit enviar cap malalt cap a casa” i va admetre que a Salut s'ha rebut alguna reclamació en aquest sentit que ja s'està investigant. Ruiz va criticar que alguns agents del sector sanitari hagin demostrat un “comportament irresponsable” i es va referir al cas d'un pacient que havia de ser operat d'una hèrnia discal a l'hospital Joan XXIII de Tarragona i que va ser enviat a casa el dia de la intervenció. Des del centre, van al·legar que no hi havia sales d'operacions, quan Salut ha comprovat que hi va haver un error de programació. L'endemà d'anunciar el blindatge de l'atenció primària, les urgències i l'assistència a patologies greus, el conseller va assegurar que no es tancarà “ni una sola sala d'operacions d'urgències o de cirurgia programada”. Sí que se suprimiran, però, les que s'utilitzaven per alleugerir llistes d'espera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.