Societat

Contra la descatalanització

La Federació d'Entitats per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes de la Catalunya del Nord llança la campanya ‘Refusem la descatalanització de Catalunya Nord'

La Federació d'Entitats, després d'un temps d'inactivitat, ha decidit de llançar la campanya Refusem la descatalanització de Catalunya Nord ja que considera que “d'ençà uns quants anys aquesta catalanitat és afectada per projectes presentats com a innovadors que ens volen fer entrar en una suposada normalitat, de fet ens proposen una identitat catalana descafeïnada, macdonalitzada”. En el manifest es recorda que “durant la segona part del segle XX la societat nord-catalana s'ha mobilitzat per defensar la seva catalanitat, és així que s'ha creat infraestructures a tots els nivells”.

Entre els exemples citats en el manifest de la campanya s'hi poden trobar el Centre de Documentació i d'Animació de la Cultura Catalana, que “es dilueix dins la mediateca perdent funcionalitat i visibilitat”; la Casa Pairal, creada el 1963 pel Josep Deloncle, “un lloc simbòlic de la ciutat que desapareix”; la fusió del departament de català de la Universitat de Perpinyà amb el departament de turisme, que “posa la llengua catalana en un segon pla, una llengua que no caldria dominar per cursar els Estudis Transfronterers Catalans”; el pressupost retallat del Departament de Català de la UPVD, on s'han suprimit llocs de treball; l'Institut Font Nova de l'Ajuntament de Perpinyà, que “és substituït per un servei municipal dels afers catalans”; el Mercat Medieval “pensat i elaborat per l'Eliana Comelade, una cita de referència al nucli antic de Perpinyà”, que “ha estat reemplaçat per una vulgar manifestació de cavallers i torneigs al Serrat d'en Vaquer”; el panorama dels mitjans de comunicació, que “és a la imatge de les declaracions del director de France Bleu, que afirma que vol mantenir i desenvolupar l'esperit català en la programació, sense incloure cap programa en llengua catalana”; les cartes aprovades pel Consell General el 2007 i per la municipalitat de Perpinyà el 2010, unes cartes “que han de legitimar l'ús de la llengua catalana, són paper mullat, unes declaracions de bones intencions sense cap concreció, inútils si no són realment aplicades”.

La Federació demana a entitats i particulars d'adherir-se a la campanya a través del seu web.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.