Societat

LA CRÒNICA

Josep Cuní, padrí casteller a Valls

Enguany les dues colles castelleres de Valls –la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls– han volgut donar més rellevància a l'obertura de la temporada castellera fent extensiu a la ciutadania el sorteig de l'ordre d'actuació del dia de Sant Joan, una diada per a la qual falten pocs dies i que marca l'inici del calendari casteller a la ciutat.

Era d'esperar que la plaça del Blat, lloc de trobada per excel·lència dels castells vallencs, fos l'escenari ahir a la tarda d'aquest acte simbòlic –a més de mediàtic–, que va anar acompanyat del nomenament del padrí de l'any dels Xiquets de Valls, una distinció que va estrenar el periodista Josep Cuní, que exercirà d'ambaixador dels Xiquets de Valls durant tota la temporada.

El popular periodista, presentador d'Els matins de TV3, agraït per honorar aquest nou nomenament, es va comprometre davant de la nombrosa família de castellers vallencs de la Joves i la Vella, ahir a la ciutat de Valls, a estar “a l'altura”, aspirant a ser “un vallenc més fent pinya quan enlaireu els vostres castells”, va manifestar. Un suport que, tot i que per raons professionals Cuní no podrà fer explícit en la diada castellera de Sant Joan, el 24 de juny vinent, que és a tocar, sí que es va comprometre a fer-ho i a assistint-hi el més d'octubre que ve, en la diada castellera de clausura de la temporada, en el marc de la festa major de Santa Úrsula. Cuní, la mà del qual va ser la mà innocent que va fer giravoltar la moneda de la sort a cara o creu per determinar l'ordre d'actuació de la diada castellera de Sant Joan –seran primers la Colla Joves–, va ser obsequiat enmig de l'emoció i de la sorpresa que va despertar aquest esdeveniment, amb els mocadors castellers de cadascuna de les colles vallenques. Amb similituds amb la Champions, de dues colles potents i rivals, la Joves i la Vella i elogis vers l'esforç i valentia dels castellers, Cuní, fill de Tiana (Maresme), provinent d'un món “en què els castells tenen poca presència”, va confessar sentir-se “colpejat per l'esperit casteller” de la ciutat bressol dels castells: Valls. Gaudir des les festes que estan a punt de començar i d'una bona temporada castellera es va convertir en un desig unànime, com el que van expressar des de dalt de l'escenari l'alcalde, Albert Batet, Cuní i tots dos caps de colla: Joan Barquet (Joves) i Manel Urbano (Vella), que davant dels mitjans de comunicació auguraven bon resultats i, tot i tenir alguns castellers lesionats, bons castells de vuit i de nou, tal com acostumen a enlairar en les grans ocasions castelleres. Cuní feia referència a l'estudi de noves fórmules per donar a conèixer a través de la televisió l'activitat castellera, sent els espectadors partícips a l'hora de formar-se la pinya, que la càmera pugui copsar aquests moments, desvetllant tota la proesa dels castells.

Valls s'ha enaltit sempre de ser la ciutat bressol dels castells, una ciutat històricament arrelada als castells, de la mateixa manera que sent orgull pel fet que els castells hagin estat declarats Patrimoni de la Humanitat. A la qual cosa Cuní, el primer padrí casteller de la ciutat, també va fer referència.

L'altre tret diferenciador, enguany, és que dues colles vallenques han acordat que l'actuació de la Nit de Completes, el dia 23 de juny, es faci a l'antiga. Així, recuperant una antiga tradició, se suprimiran els torns i les rondes, oferint la possibilitat que es puguin veure castells simultanis de totes dues colles. Amb aquest emocionat panorama per en davant, les colles vallenques ahir escalfaven motors. L'objectiu no és altre que el de voler potenciar el ressò de les actuacions castelleres, especialment en la diada de Sant Joan, que és quan tradicionalment s'enceta la temporada castellera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.