Reportatge

Acordions d'arreu

Músics de més de 12 països es reuneixen a Arsèguel i enguany també a la Seu d'Urgell, en una nova trobada d'acordionistes

El nom d'Arsèguel, a l'Alt Urgell, ja fa uns anys que va associat al món de l'acordió, sobretot del diatònic, a causa de la trobada d'acordionistes que s'hi celebra cada mes de juliol des de l'any 1976. I és que aquest poblet, que no arriba al centenar d'habitants, es transforma per acollir les més de 4.000 persones que cada any el visiten per aquestes dates. Es tracta del festival de música popular més antic dels Països Catalans i consta de tres dies plens de música i concerts, en què l'acordió és sempre el protagonista, però sovint acompanyat d'altres instruments.

És precisament per l'èxit que té cada any el festival, que la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2011, aquest any del 29 al 31 de juliol, s'amplia i no només oferirà concerts a Arsèguel sinó també a la Seu d'Urgell, on es farà l'actuació del primer dia. D'aquesta manera, hi tindran més cabuda la quarantena de músics que hi actuen cada any provinents de dotze països diferents (Quebec, Ucraïna, Portugal, Catalunya, Colòmbia, Moldàvia, Irlanda, Suïssa...). D'aquesta edició destaca com a músic convidat Peter Ralchev, un important concertista d'acordió cromàtic, de Bulgària. També destaca el concert de dissabte a l'envelat d'Arsèguel, l'única proposta de pagament, amb més d'una vintena d'actuacions a càrrec d'uns cinquanta músics provinents també d'arreu del món. Finalment, diumenge està dedicat als concerts i els balls de l'orquestra de les colònies i els tallers que s'han fet aquests dies a Arsèguel. Posarà el punt final a la trobada el ball de rams i del pensament, que es farà a les set de la tarda a la Seu d'Urgell.

Visita al museu

Si es vol aprofundir més en l'acordió es pot fer una visita al museu de la localitat, creat l'any 1988 per Artur Blasco, qui té concedit el Premi Nacional de la Cultura Popular i la Creu de Sant Jordi. El museu explica la història de l'acordió i la seva evolució arreu del món amb referència especial a la seva relació amb la cultural tradicional i popular del Pirineu de Lleida. Els instruments més antics són del 1840 i s'hi exposen melodions, concertines, bandoneons, acordions diatònics, semidiatònics i cromàtics (més informació a arseguel.ddl.net).

A banda de fruir de la música, Arsèguel es pot convertir en un lloc idoni per passar-hi unes vacances a la fresca. Pot ser molt agradable disfrutar de la natura i d'un passeig pel centre mentre es gaudeix, aquests dies, del so dels acordions. Cal dir que els orígens medievals de la vila són encara visibles en el conjunt arquitectònic del nucli, un dels més ben conservats del Pirineu, amb cases de pedra, teula àrab i balcons de fusta. Del castell dels Cadell (segles XII i XIII), se'n conserven restes en murs de carrers i de cases del centre.

A més de fer diferents excursions, es pot visitar la Fàbrica de Llanes del Pont d'Arsèguel, una empresa tradicional de caire familiar que funciona amb energia hidràulica i on, entre d'altres màquines, encara treballa una espectacular filadora dissenyada al segle XVIII. A la fàbrica, s'hi confeccionen els típics peücs, tapaboques i mantes de pastor.

La catedral de la Seu

Finalment, i si s'assisteix a algun concert que ofereix aquests dies la Seu d'Urgell, no es pot passar per alt una visita a la catedral de Santa Maria (segle XII), l'edifici més destacat de la ciutat i l'única catedral romànica que es conserva a Catalunya. El claustre és adossat a la façana sud del temple i té tres galeries romàniques; la quarta és el resultat d'una reforma de principis del segle XII. Els capitells estan decorats amb una gran varietats de motius, des dels vegetals fins a les representacions de monstres. D'aquesta vila també mereix una menció especial el Museu Diocesà d'Urgell, que guarda i exposa importants tresors patrimonials.

PER ARRIBAR-HI

El poble d'Arsèguel està situat entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell, a dos quilòmetres del trencant de la carretera N-260. En transport públic hi ha una única combinació diària entre el tren que va de Barcelona a Puigcerdà i la línia d'autobusos que va de Puigcerdà a la Seu d'Urgell.
Dies: Del 29 al 31 de juliol.
Lloc: Divendres, concert a la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell (19.00); dissabte, concerts a Arsèguel i la Seu d'Urgell i Trobada a l'envelat d'Arsèguel (22.00 h), al costat de l'església. Diumenge, concert i ball de l'orquestra de les colònies i dels tallers a l'envelat d'Arsèguel (18.00 h) i ball de rams i del pensament (19.00 h) a la Seu d'Urgell.
Més informació: 973 35 31 12. www.ccau.cat
Preus: Tot gratuït menys el concert de la trobada del dia 30 (12 euros).

Terra patrimonial

J.P.

Arsèguel i la Seu d'Urgell estan situats a la comarca de l'Alt Urgell, la qual disposa d'un extens i valuós patrimoni cultural que té en el romànic la seva expressió més significativa. Les esglésies de la comarca amb elements romànics superen el centenar, amb exemples tan representatius com la catedral de Santa Maria, a la Seu; Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, i Sant Climent de Coll de Nargó, tots tres declarats béns culturals d'interès nacional (més informació a www.turismeseu.com).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.