Societat

Societat

Els tresors de Lloret

La imatge de la santa, que es va fixar al fons del mar a Lloret durant la festa major, amaga dos ‘caches' o tresors amagats

La geocerca té cinc milions d'adeptes

La imatge de santa Cristinareposa en una llosa de formigó de 500 quilos

Des de fa una setmana, els que es capbussin a la platja de Santa Cristina de Lloret de Mar poden trobar-se una llosa amb la imatge de santa Cristina, la patrona de les festes d'estiu de Lloret. Ha estat fixada per la unitat subaquàtica de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil amb el suport de l'Ajuntament en el marc dels actes de festa major. La imatge es pot trobar a les coordenades 41 41 217 N, 02 49 127 E, i aquest és un detall que agrairan especialment els geocercadors (geocachers), que són una mena de caçadors de tresors de l'era del 2.0.

Per a qui no ho coneix, la geocerca (geocaching) és una activitat que va néixer el 2000 i en els onze anys que han passat s'ha convertit en un joc, esport o obsessió, segons com es miri, que es calcula que té més de cinc milions d'adeptes (es pot consultar al web geocaching.com) i més d'un milió d'amagatalls arreu del món, 4.665 dels quals són a Catalunya. D'aquests amagatalls, un centenar són a Lloret de Mar i des de fa una setmana dos d'aquests tresors moderns fan companyia a la imatge de santa Cristina, al fons del mar. És clar que la gràcia és no saber on estan amagats, i avui segurament trenquem una mica l'encant del joc amb la fotografia que il·lustra aquest reportatge. Però ja que hi som, direm, a més, que els tresors són una estrella de mar i una àmfora cedides per l'empresa Océanos. La llosa, que és de formigó i pesa 500 quilos, ha estat cedida per l'empresa Euros, i la imatge de Santa Cristina és un regal de la joieria Joan Bernat.

Els turistes que visitin Lloret (que segur que no hauran llegit aquest article) tindran un al·licient més per capbussar-se. I és que la geocerca també pot ser una eina de promoció turística, com ho demostra el fet que l'octubre passat aquesta fal·lera pels tresors amagats va portar 600 geocercadors d'arreu del món a Lloret. Molts dels objectes amagats per Lloret són en espais d'interès natural i patrimonial, que es troben gràcies al GPS i es poden baixar aplicacions als telèfons intel·ligents (smart phones).

Es pot trobar de tot

Els geocercadors amaguen pràcticament de tot. De vegades en recipients i altres sense cap recipient especial. Hi ha ninotets, daus, contes, CD i fins i tot diaris. Hi ha gent, però, que hi amaga coses de més valor, com ara monedes del món que poden interessar col·leccionistes. Per a molts, la geocerca és una excusa més per fer una excursió. Per als que tenen mainada, s'afegeix un atractiu més a les caminades amb els nens, que tenen com a objectiu buscar un tresor. De vegades en llocs com ara coves i a les soques dels arbres. En aquests casos els objectes solen guardar-se en recipients amb un llibre perquè els geocercadors es registrin. En els amagatalls urbans es busquen recipients més petits, com ara capses de rodets de fotos. Un cop trobat, el descobridor ha de registrar la seva troballa al web.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.