Societat

Treball admet “col·lapse” per la gestió del nou PIRMI

19.000 perceptors de la renda, un 55% del total, ja han cobrat el taló amb l'assignació del mes d'agost

El departament ja ha cridat 10.000 beneficiaris del subsidi per revisar la seva situació

La gestió dels canvis introduïts a la renda mínima d'inserció (PIRMI) en ple mes d'agost és “una operació complexa”, i la reacció dels perceptors del subsidi que encara no han rebut el corresponent taló buscant informació en l'administració ha provocat diverses situacions de “col·lapse”. Així ho va reconèixer ahir el secretari general del Departament de Treball, Enric Colet, en un contacte informatiu amb la premsa en plena allau d'informacions sobre el desconcert que el nou PIRMI ha provocat entre els beneficiaris.

Entre els desajustaments detectats, Colet va explicar que el telèfon 900 de la demarcació de Lleida havia caigut dilluns unes hores, col·lapsat per l'allau de trucades que havia rebut. Tot i això, i tot i les crítiques rebudes des de diversos sectors per haver introduït els canvis en ple mes d'agost, el secretari general va assegurar amb rotunditat: “No ens hem equivocat”. Colet va explicar que l'objectiu de pagar amb taló és el de detectar quants beneficiaris del PIRMI són realment al domicili que han comunicat a l'administració, ja que un canvi no comunicat és un incompliment dels requisits per cobrar l'ajuda. A més va defensar haver-ho fet a l'agost amb l'argument que l'ajuda de la renda mínima es dirigeix a un col·lectiu que “no té feina i, per tant, no té vacances durant l'any”.

Les cartes amb la informació sobre els canvis i el taló amb l'assignació de l'agost es van enviar el dia 1 d'aquest mes, quan habitualment en aquesta data ja s'havia fet l'ingrés bancari quan es pagava amb la transferència. De les quasi 34.000 cartes i talons enviats, el departament té constància que ja hi ha 19.000 perceptors que han cobrat els diners, ja sigui amb un ingrés del txec nominatiu o cobrant-lo per finestreta. Aquesta quantitat equival al 55% del total de beneficiaris.

Sobre el 45% restant, el departament disposarà d'informació a partir del 25 d'aquest mes, quan es podrà saber qui ha cobrat i qui no l'ajuda del govern. A partir d'aquell moment es podrà començar a tenir una idea clara del nivell de frau que hi ha en el PIRMI, i que ara es vol combatre.

L'abast real se sabrà un cop s'hagin revisat la situació individual de 20.000 perceptors. De moment, ja hi ha 10.000 persones que han rebut una comunicació per presentar-se a les oficines de Treball per justificar l'ajuda que estan cobrant.

Ribes se sent “menyspreat” per la Generalitat

L'alcaldessa accidental de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido (PSC) va dir ahir que l'ens local se sent “menyspreat” després que la Generalitat l'hagi informat “tard, de manera confosa i contradictòria” sobre l'aplicació dels canvis en la renda d'inserció mínima. El dia 1 d'agost l'Ajuntament va rebre prop d'un centenar de veïns reclamant informació –al municipi hi ha 101 persones que cobren aquest ajut–, però la Generalitat no els va informar fins al dia 2 d'agost. Per Garrido, els canvis que aplica el govern “són un exemple més que es va cap a un model de desigualtats”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.