Societat

Vallès Occidental

SOS del mercadal

Terrassa reprèn la recerca d'un emplaçament per al mercat dels dimecres que perd clients i paradistes

La prioritat és tornar a l'avinguda de Béjar per fer front a la crisi

Cal resoldre el trasllat del mercadalabans de plantejar-se fer-ne d'altres a la ciutat

El mercadal de Terrassa és un del més antics de Catalunya. L'any 1391 el rei Martí l'Humà va promulgar un privilegi municipal pel qual concedia el privilegi de fer mercat els dimecres. Des del 6 d'octubre del 2004, el mercadal de Martí l'Humà de Terrassa està instal·lat en un recinte tancat de 18.000 metres quadrats al sector de Montserrat, entre l'avinguda del Vallès i els carrers de Salamanca, Cantàbria i l'avinguda de les Nacions. Adequar aquest espai va costar 600.000 euros, amb l'objectiu que fossin amortitzats en deu anys. Quan només n'havien passat quatre, els paradistes ja van denunciar que n'estaven farts. Coincidint amb la crisi econòmica, els venedors van començar a patir les conseqüències d'aquest emplaçament a l'est de la ciutat. Per això reclamen tornar a l'avinguda Béjar, on eren des dels anys 80.

En el mandat passat, l'Ajuntament va fer tombs sobre aquest problema que van gestionar dos regidors diferents. Es va passar de la negativa en rotund al trasllat, en considerar que s'havien d'amortitzar les instal·lacions, a la possibilitat de crear diferents mercats en diversos punts de la ciutat. Mentrestant, es va autoritzar la venda de fruita, verdura i fruita seca per diversificar-lo. També es va fer un estudi en què es proposaven diverses mesures per millorar-lo, com ara instal·lar vestidors, facilitar descomptes per fomentar l'ús de l'autobús i crear una marca pròpia.

Amb tot, les vendes continuen caient en picat i moltes de les 350 parades han anat marxant del mercadal. Ara, l'actual regidora de Comerç, Carme Labòria, ha reprès el diàleg amb els paradistes amb els quals ja s'ha reunit dos cops en les últimes setmanes. El seu compromís passa per recuperar els estudis antics sobre el desitjat trasllat a l'avinguda de Béjar, on s'analitzen pros i contres i si té prou capacitat per a totes les parades. Tornar a aquest emplaçament permetria als venedors estar en un espai obert integrat als carrers i no en un recinte tancat com l'actual. “Veuen moltes diferències entre els beneficis que tenen aquí i els que tenen altres municipis i ho atribueixen a l'emplaçament”, va admetre la regidora. Els paradistes també van demanar que hi hagi un control més exhaustiu dels venedors que s'hi instal·len sense llicència.

Així mateix, Labòria va tancar el debat sobre la possibilitat de fer altres mercats en altres dies a la ciutat: “El tema prioritari és resoldre què es fa amb el mercat dels dimecres; els altres, ja veurem”. L'Ajuntament i venedors es tornaran a reunir al setembre per decidir la viabilitat del trasllat.

Nova zona verda

L'Ajuntament de Terrassa ha guanyat una nova zona verda de 20.000 metres quadrats amb l'acabament de les obres de millora de l'entorn del mercadal Martí l'Humà. Aquesta actuació urbanística, que està emmarcada en el pla de continuïtat del pla de barris del districte 2, ha permès crear un nou punt de centralitat i dinamitzar l'ús social i comercial de la zona. El projecte es va consensuar prèviament amb el veïnat mitjançant tres sessions de participació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.