Societat

Les reserves de sang del grup zero negatiu es troben sota mínims

L'hospital Josep Trueta de Girona disposava ahir de només trenta bosses d'aquest tipus de sang, que és l'única que pot rebre tothom

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya té poques existències, ara per ara, de sang del grup zero negatiu. Al banc de sang de l'hospital Josep Trueta disposaven ahir únicament de 30 bosses d'aquesta sang, i des del banc central no els en van poder servir perquè la seva situació també és molt precària, “en situació d'alarma”, segons va manifestar ahir el cap del Banc de Sang i Teixits de Girona, el doctor Joan Profitós. La sang del grup zero negatiu és important perquè la pot rebre tothom, però el problema és que les persones amb el grup sanguini zero negatiu només poden rebre'n del seu mateix grup en cas que necessitin una transfusió de sang. El doctor Profitós va raonar que la davallada d'aquestes reserves es deu, d'una banda, al relaxament dels donants a l'estiu, i també que, en cas d'accident, i abans que s'arribi a esbrinar el grup sanguini dels afectats, d'entrada els subministren sang del grup zero negatiu. Les reserves de sang dels altres grups sanguinis es mantenen en nivells òptims.

Pel que fa a la donació de cordó umbilical, hospitals com ara els de Palamós i Figueres registren uns índexs de recollida raonables, mentre que als centres d'Olot i Campdevànol s'hi fan menys donacions. Amb tot, Profitós va fer notar que a l'hospital Josep Trueta de Girona es fan poques donacions en proporció al nombre de naixements.

LA XIFRA

30
bosses de sang del grup zero negatiu són les que tenia ahir l'hospital Josep Trueta de Girona.

LA FRASE

Les reserves d'aquest tipus de sang al banc central estan sota mínims; en situació d'alarma
joan Profitós
cap del banc de sang i teixits de gironA

Més continuïtat en el temps

El doctor Profitós va valorar ahir molt positivament la resposta que la població ha donat a la crida feta pels pares d'en Joel. Però creu que el que seria interessant és que, en lloc d'haver-hi tres voluntaris per donar la medul·la òssia en un mes, n'hi hagués molts més i amb una certa continuïtat en el temps. En aquest sentit, no va amagar les dificultats que va representar mobilitzar els recursos materials i personals necessaris per donar resposta a l'allau de voluntaris que van sorgir arran del cas d'en Joel. Però també va reconèixer que un cas com aquest és una molt bona oportunitat per trobar voluntaris i engrandir el nombre d'inscrits a la Fundació Carreras, amb més de 87.000 possibles donants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.