Societat

Russos a la costa

Els russos acaparen la pràctica totalitat de les compres de cases de gamma alta al centre i al sud de la costa Brava, tot i que cada vegada hi té més presència el comprador mitjà

La majoria d'agències de turisme i immobiliàries que tracten amb russos són propietat de ciutadans russos que s'han establert a la zona costanera

“La zona més russificadava de la cala Sant Francesc, prop de Blanes fins a Platja d'Aro”

Que vénen els russos! Un crit que dècades enrere posava la pell de gallina a més d'un, s'ha convertit en un dels pocs motius d'alegria per molts negocis de la costa Brava, especialment a la zona centre i sud. En els primers nou mesos del 2011 han arribat a Catalunya prop de 450.000 russos i, si les previsions no enganyen, se superarà el mig milió de turistes d'aquest país. Un manat caigut del cel ( la majoria arriba amb avió a Barcelona i Girona) que no és fruit de la casualitat sinó d'un treball de promoció constant i rigorós. Fa 18 anys, Catalunya va inaugurar el primer centre de promoció d'una destinació estrangera a la Federació Russa. Poblacions com Lloret han tingut una presència important en les fires d'aquest país i les empreses del sector s'hi han deixat veure sovint.

El turisme rus no tan sols ha reactivat el sector turístic, també ho està fent amb l'immobiliari. Són turistes amb un poder adquisitiu important i ganes de comprar.

“Lloret, Tossa i Platja d'Aro són la nineta dels ulls d'aquests potencials compradors”, assegura Ramón Corominas, president del col·legi oficial d'API de Girona. “El perfil del client rus està canviant”, continua. “En una primera fase eren gent adinerada que cercaven cases per sobre del milió d'euros. Ara ens estem trobant amb un client més de classe mitjana que va al darrere de propietats situades entre els 150.000 i 400.000 euros.”

Ho corrobora Toni Bigatà, de l'agència Alsina Finques de Lloret. “Pel que fa als compradors amb alta capacitat econòmica, els russos representen entre el 80 i el 90% de tota la demanda. Són els únics que compren o gairebé. Els primers van arribar entre el 1992 i el 1994. Al seu darrere en van venir d'altres pel prestigi que la zona anava adquirint en el mercat rus i van muntar negocis propis i de mica en mica s'ha anat diversificant fins arribar a una classe mitjana que va al darrere d'un apartament.”

Bigatà situa la zona més fortament russificada de la costa Brava entre la cala Sant Francesc, a mig camí entre Lloret i Blanes, i Platja d'Aro. Les dades dels padrons municipals ho confirmen. A Castell-Platja d'Aro, amb 562 persones empadronades, els russos són la segona comunitat estrangera més important al darrere dels marroquins. A Lloret, amb 1426, són la tercera, al darrere dels romanesos i els hindús. Altres poblacions com Blanes (255), Sant Feliu de Guíxols (147), Tossa (65) i Santa Cristina d'Aro (35) també tenen una comunitat russa significativa. “Són comunitats hermètiques”, assenyala Toni Bigatà, “en què resulta molt difícil entrar. Són desconfiats a causa de la barrera idiomàtica, molt pocs parlen anglès o francès i tenen molts estereotips del nostre país. Ja vénen amb el circuit fet, especialment els d'aquesta segona onada, més de classes mitjana. Els operadors turístics russos els porten aquí i els posen en contacte amb les agències immobiliàries que els ofereixen els productes. Nosaltres evidentment hi tenim contactes i fem negoci, però és un mercat molt dur, de capitalisme salvatge i amb molt poques consideracions. Les dues principals agències de turisme que operen a Lloret en aquest mercat són russes i aquest any han portat prop de 150.000 turistes russos. Molts vénen a explorar el mercat i alguns acaben comprant.”

El president dels API gironins, Ramon Coromina assenyala que el rus és un client complicat a l'hora de decidir, per la convicció que tenen que tothom els vol estafar, però una vegada han pres la decisió són molt formals i d'una seriositat absoluta. “Fins a l'estiu, a la costa Brava es tancaven mensualment entre dues i tres operacions d'envergadura, per sobre del milió i mig, fet que confirma que el client d'alt standing continua venint a banda del de classe mitjana. Tot i això, l'arribada dels russos és encara una cosa anecdòtica, d'un volum relativament petit que no permet canviar les tendències del mercat. Les agències russes volen interlocutors seriosos i això es va fer palès en el Russian Meeting Point que es va celebrar a Barcelona entre el 19 i el 21 d'octubre. Allà ens vam posar en contacte amb les immobiliàries russes que ens oferien un perfil de client més proper a la classe mitjana. Els vam donar tot tipus de garantia i sembla que van quedar satisfets. Caldrà esperar i veure què ens prepara el futur més immediat per poder valorar la importància d'aquest fenomen.” Els API asseguren que a banda del rus a la costa Brava nord ha reaparegut el comprador francès, a la zona de Roses i Llançà, mentre que l'alemany ha pràcticament desaparegut.

PER TRIAR
Vistes a la platja més popular o accés privat a una cala; pis de 90 metres quadrats o mansió de 280; 295.000 euros o 1.890.000... Hi ha clients russos per a cada oferta
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.