Societat

La contraportada

Olot reivindica el tren

La celebració del centenari de l'arribada del tren a la capital de la Garrotxa va acabar ahir. Ara, l'objectiu és que la màquina es quedi a la ciutat

L'associació d'Amics del Tren Olot-Girona va posar ahir punt final als actes de celebració del centenari de l'arribada del tren a la capital de la Garrotxa. Un acte senzill, consistent en el sorteig de diferents obsequis relacionats amb el món del tren, va servir per acabar tot un mes d'activitats. S'ha fet una mica de tot. Des de presentacions de llibres fins a conferències per difondre la història del tren d'Olot a Girona, passant per exposicions i tallers per a la mainada o actes musicals. El president de l'associació, Josep Codony, va fer una valoració molt positiva del desenvolupament del centenari. L'objectiu principal era difondre la memòria d'aquell tren que, el 14 de novembre de 1911, va unir per via fèrria Olot i Girona. Per a alguns, els que el van conèixer (es va treure fa 42 anys), per recordar-ne anècdotes i vivències. I per als més joves, per explicar-los com funcionava la màquina, que ha estat aquest mes situada al Casal Marià.

Els més petits han sorprès amb les seves preguntes. Immersos del tot en l'era de la cibernètica i la informàtica han arribat a preguntar “com ho feien per endollar-lo a l'ordinador?” D'altres, més clàssics, es limitaven a preguntar “on és el volant de la màquina?” o “com es feia per girar?”

Més enllà d'aquest benefici per a la memòria i el coneixement col·lectiu, la celebració del centenari ha servit per a dues coses més. Una, crear consciència de la importància que va tenir aquell petit trenet en el desenvolupament de la ciutat. I l'altra, despertar l'interès dels olotins a mantenir la màquina al municipi. Aquest és un dels objectius de l'associació: aconseguir que la màquina es quedi de manera permanent a Olot, en un lloc adient per a la seva exposició. De moment, ja han aconseguit el compromís de l'Ajuntament de treballar per fer realitat aquest somni dels associats i ara també de molts altres olotins. Un objectiu, doncs, que avança a tota màquina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.