Societat

universitat

Geli afirma que els rectors universitaris fan el que poden

La rectora de la UdG assegura que la Generalitat col·loca les universitats públiques entre l'espasa i la paret

Les retallades deixaran sense feina dos terços dels professors a temps parcial

La rectora de la Universitat de Girona (UdG), Anna Maria Geli, ha explicat que els rectors i les rectores de les universitats públiques estan entre l'espasa i la paret per culpa de les retallades de la Generalitat de Catalunya. Pendent que s'aprovi del tot la llei d'acompanyament de pressupostos, Geli admet les dificultats. “Els rectors estem al mig de tot i fent tota la batalla de tot. Per lleialtat al govern, no farem cap guerra, però estem entre l'espasa i la paret i cal fer alguna cosa per fer quadrar els números”.

Geli explica que el comunicat de dijous al vespre dels rectors i rectores mostrava la seva preocupació per la situació que els toca conduir. També era –destaca– una resposta a veus sindicals que denuncien que assumeixen amb passivitat les directrius de la Generalitat.

Dijous al matí representants del Consell d'Estudiants i de la Plataforma d'Estudiants van fer suspendre la reunió del consell de govern de la UdG, que havia d'aprovar retallades en les condicions del personal d'administració i serveis (el PAS), el personal docent i investigador (PDI) i l'alumnat. El pròxim consell serà al març. “L'ordre del dia no serà el mateix, però tampoc no serà gaire diferent”, explica. Geli entén que ha de parlar amb aquests col·lectius, que estan convocats dilluns a les nou del matí a una reunió al rectorat. “N'haurem de tornar a parlar.”

Menys euros als docents

De tota manera, les retallades s'acosten. “El personal docent que no té contracte de funcionari està preocupat”, admet Fabiola Vilaseca, presidenta del comitè d'empresa del personal docent i investigador (PDI) laboral de la UdG. Vilaseca destaca que el professorat a temps parcial –“de tipologia molt diferent segons la facultat“, detalla– passarà de ser el 15% a un màxim del 5%.

A banda de tot això, la majoria dels docents faran menys crèdits i podrien cobrar fins a un 25% menys. Vilaseca afirma que els professors associats fan “matèries vitals” en graus tècnics i industrials.

El PAS es prepara. “Podem entendre la bona voluntat de la rectora, però després passa el gerent [Josep M. Gómez Pallarés] amb la tisora”, diu la presidenta del comitè d'empresa del PAS laboral, Aurora Climent. Els membres del PAS veuen que el discurs de Geli no és el mateix que el de Gómez.

LA FRASE

La comunitat universitària no percep que busquem solucions. Estem entre l'espasa i la paret
Anna Maria Geli
RECTORA de la udg

LA XIFRA

15
per cent
del professorat té contracte a temps parcial. Amb les retallades, el percentatge no passarà del 5%.

LA DATA

27.02.12
La rectora
parlarà dilluns al matí amb estudiants, PAS i PDI sobre l'efecte de les retallades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.