Societat

Cristina Ros

Doula

“En un part que va bé, no es necessita fer res”

Després de parir el seu primer fill a casa va decidir acompanyar les dones en el part. Al Quebec va fer el curs per acompanyar en el naixement i després es va formar com a doula. És fundadora de l'associació catalana de mares doules.

Què és una doula?

És una dona que creu que el part i la maternitat són actes fisiològics. Té una formació adequada per acompanyar amb la seva presència amorosa, respectuosa i discreta les dones i les seves parelles en el part, postpart i primera criança.

Com les llevadores?

No. Les llevadores són personal sanitari. Nosaltres no fem exploracions, no diagnostiquem, no recomanem medicació, no prenem decisions. Som una figura maternal, discreta que amb la seva presència permet a la dona relaxar-se i facilitar que el part avanci.

Què vol dir amb “figura maternal”?

Com ho era abans la mare o la dona gran experimentada que acompanyava l'embarassada en tot el procés. Ara les embarassades veuen una llevadora en les visites, una altra durant el part... En cada situació entra en contacte amb una persona diferent.

Qui contracta els vostres serveis?

La dona que en el part es vol sentir segura i tranquil·la, en un entorn en confiança, perquè sap que així fluiran les hormones que afavoreixen tot el procés. Si hi ha estrès, por, el part s'encalla.

Són dones que volen parir a casa?

No totes, també n'hi ha que ho volen fer a l'hospital. De fet, avui en dia acompanyo gairebé més dones que volen parir a l'hospital i fins i tot algun cop el part ha acabat en cesària. L'acompanyament de la doula permet que, triï el que triï la dona, passi el que passi, visqui millor tot el procés.

La dona pot pensar com voldria que fos el seu part?

Difícilment, perquè una cosa és el que pensa intel·lectualment i una altra, el que sent quan està donant a llum; llavors entra en la fase mamífer.

Mamífer...

Sí, per això com a doula intento reproduir les condicions que tenen els mamífers: poca llum, poc soroll, no estimular el neocòrtex amb la parla...

Quant pot durar un part?

L'important d'un part és que avanci, i si hi ha cap problema tenim la tècnica, els hospitals, els metges. La tècnica s'ha de fer servir quan és necessària, perquè el nostre cos ja sap parir.

Això ho saben les dones?

La majoria creuen que hi ha un perill i necessiten la tècnica i els metges.

No és així?

Si un part va bé, no es necessita fer res.

Aquí es coneix la feina que feu?

No és tan coneguda com en altres països d'Europa. A Holanda, per exemple, és la mateixa seguretat social qui envia una doula a casa perquè ajudi la mare durant el postpart.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a